Filenin Sultanları, 2023 Dünya Milletler Ligi'nde şampiyon olarak dünya sıralamasında 1 numaraya yükselmiştir. Hemen arkasından Avrupa Şampiyonu olan Sultanlar, Daniele Santerelli ile büyük bir başarıya imza atmışlardır. Şimdi Önümüzde VNL ve Paris Olimpiyatları var.

Ergun Mengi

1111222X (1)14-19 Mayıs tarihlerinde Antalya’da başlayan ilk ayakta Sultanlar Fransa ve Almanya galibiyetini yanı sıra Japonya ve İtalya’ya yenilmişlerdir.

Eski başarılarla övünürken biraz da takımların arka planına bakmak gerekir. Diğer ülkeler VNL’ye asgari üç genç oyuncuyla katılmışlardır. İtalya’nın en önemli kozu Egonu ile Syllan Paoli, Fahr, Gennaro, Chirichella takımda yok. Sadece Danesi ve Bosetti var. Brezilya, Sırbistan, Polonya, Japonya hepsi genç oyuncuları takımlarına monte ettiler. Çünkü sporda sadece bugün yok.

Ancak milli takım Antalya’da neredeyse son 3 yıldaki aynı kadroyla çıktı. Kadroya, bırakın sahada oynayanları, yedeklerde bile tek bir genç oyuncu yok. Ne zaman yeni Zehra’lar, Eda’lar, Hande’ler yetiştireceğiz. Aslında yetiştiriyoruz. U19 Kız Milli Takımımız, 2020’de Avrupa Şampiyonu oldu; aynı gençler 2023 FIVB Dünya Voleybol Şampiyonasında ABD’ye 3-2 mağlup olarak Dünya ikincisi oldu. Milli takımımızdan Begüm Kaçmaz ‘en iyi orta oyuncu’, Beren Yeşilırmak ise ‘en iyi pasör çaprazı’ olarak turnuvanın rüya takımına seçildi.

Santerelli, her nedense, bu gençleri takıma almıyor ve 13 kişilik maç kadrosuna 3 libero ile çıkarak gençlere yer açamıyor.

1111222 (1)Pasörler: Elif Şahin, Cansu Özbay (Y); Köşe Smaçörler: Hande Baladin, Ebrar Karakurt (Bazen Pasör Çaprazı) ve Tuğba İvegin, Derya Cebecioğlu (Y); Orta Oyuncular: Zehra Güneş, Beyza Arıcı, Aslı Kalaç (Y); Libero: Gizem Örge, Simge Aköz (Y), Ayça Aykaç (normal formayla-Y), Pasör Çaprazı: Melissa Vargas (yedeği yok)
Bu kadroya, hiç kullanılmayan 3. Libero yerine, Vargas’ın yedeği olarak, milli takımda ilknkez yer alan ancak tribünde oturan, Alexia Carutasu’nun, yer alması gerekliydi.

İtalyanlar Egonu yerine Antropa’yı voleybol sahnesine çıkarmıştır. Ekaterine Antropa’ya bir parantez açmak gerekir. Rus asıllı İzlanda vatandaşı olan Antropava’yı İtalya, devşirerek, milli takıma kazandırdı. Artık voleybolda devşirme çok zor. Devşirme için oyuncunun kendi Milli Takımında hiç oynamamış olması gerekir. Rusya doping davası nedeniyle yarışmalardan yasaklı olduğu için şu anda devşirme için hedef sadece Rus oyunculardır. Türkiye’nin de özellikle 4 numara smaçör pozisyonunda zafiyetleri var. Bu nedenle en kısa zamanda bu pozisyon için bir Rus oyuncu Türk Vatandaşı yapılmalıdır. Benim önerim bu sene Vakıfbank’ta oynayacak Marina Markova’dır.

1111222 (2)
Takımımızın yaş ortalaması düşüktür, ancak yeni heyecan katacak yeni yıldızlar çıkarmalıyız, aksi takdirde başarı sürdürebilir olamaz.