Kurumlar ve insanlar, herkes bir tarafa koşturuyor. Bu kişiler veya kurumlar yapmakta oldukları işlere kendilerini öylesine kaptırırlar ki bir süre sonra, çalışma veya başarılı olduğu duygusu içinde, dünyanın ona dayattığı işleri yapmaya devam ederler. Bu alan aşırı çalışmayı gerektirse ve hatta sıkıcı bile olsa, alışık olduğumuz rutin içindeki yaşamdır.  Bu yaşam şekli kurum ve kişilere varlığını sürdürmeye yönelik bir Konfor Alanı oluşturmaktadır. Konfor Alanı, kişi veya kuruma “işler yürüyor” hissi ve güvenini sağlar.

Bu alan ve yarattığı çekim alanı aslında bir çeşit tutsaklıktır. Ama tutuklular, mantıklı gerekçeler üreterek yaptıkları işlerin ne kadar önemli olduğunu savunurlar, aslında kendilerini kandırırlar. Yoğun hayat, kısırlık yaratır.

Konfor Alanında, bilinen rutinler kapsamında, sorgulamazsın, fazla düşünmezsin, hatta amaçları dahi unutursun, sadece yaparsın. Konfor alanı, kişinin kendini en rahat ve güvende hissettiği zihinsel bir bölgedir. Kişi veya kurum, bu alanda risk almadan ya da alışılmadık bir durumla karşılaşmadan, rutinini sürdürebilir. Psikolojik olarak bu güvenlik hissi, kişiye bir huzur sağlar ve stres seviyesini düşük tutar. Çünkü insan zihni, bilinmeyene karşı savunma mekanizması geliştirirken bilinene sarılır ve konfor alanı dışına çıkmayı risk olarak algılar. Korkunun kökeni bilinmeyendedir.

111111111111111111111111111111111

Bu güven duygusu, maalesef, süreçlere müdahale etmeyi, onu yeniden yapılandırmayı, değişimi engelleyen bir hastalıktır. “Değişim” diyen bağıranların “önce kendimi değiştirmeliyim” dediğini hiç duydunuz mu?

“Değişim şarttır, Ancak işler iyi giderken değişim şarttır. İşler iyi gitmiyorsa, değişim yetmez, yıkıp baştan yapmak gerekir”

İşte değişim ve yeniden yapılanma, idarecilerin değil, lider ve yönetici olmayı becerebilenlerin işidir.

 Hayatta başarıya ulaşmak için risk almamak kadar riskli bir durum olamaz”

Bu nedenle, bugüne değil, yarına bakabilmek ve yarının projelerini tasarlayabilmek için, kişi veya kurumun Konfor Alanından çıkması gerekir. Çünkü Konfor Alanından başarı çıkmaz. Konfor alanı, risk almadan % 100 güvenli yan pas yapan futbolcu gibidir. Hata yapmaz ama sonuca da katkı yapamaz.

Böylece kişi ya da kurum, işlerin aslında kendi iradeleri ile yönetilmediğini, esen rüzgârın önünde, kendilerine dikte edilen işler tarafından sürüklendiklerini idrak ettiği ve neler-niçin oluyor diye sorduğu zaman, konfor alanından çıkmaya hazırdır. Çıkmamız gerektiğini düşünmek bile, hem kişisel hem de meslek hayatımızda derin değişimlere yol açabilir.

Konfor Alanından çıkabilmek için, konfor alanı içindeki bağlantılardan kopmak gerekir. Resme dışardan bakmak ve “neler-niçin oluyor?” sorularını sormak gerekir. Aksi halde, sağlıklı gözlem yapılması zordur.

333333333333333333333333333333333322222222222222222222222

Bu aşamadan itibaren kişi veya kurum standart düşünceden-farklı bakış açısına, bilinenden-yeni bilgilere ulaşarak yeni bir tez-antitez oluşturularak inovatif bir senteze gitmeli ve gelişimin teorisi belirlenmelidir.

Bir işin Teorisi yoksa pratik zekâyla cariyi idare edemezsin.

Değişim, her zaman belirsizlik ve risk içerir, ancak, atılacak küçük ve istikrarlı adımlar, okunacak yeni bir kitap, uygulamaya sokulacak yeni bir fikir, bir girişim zamanla büyük farklar yaratacaktır.

Değişim her zaman şarttır, ancak değişim işler iyi giderken yapılmalıdır. İşler iyi gitmiyorsa, değişim başarılı olmaz, baştan inşa etmek gereklidir.

Bu yüzden konfor alanının içinde kalmak, hayatta kalma mekanizmalarından biridir. Bu nedenle, etrafımızda birçok kimse veya kurum; etliye, sütlüye karışmadan, doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar, bana dokunmayan yılan bin yaşasın nidaları içinde, sosyal medyadan iki paylaşım yaparak, Konfor Alanını terk edemiyorlar.

Konfor alanının dışındaki yol inişli-çıkışlı olacaktır.  Ama bunu yolculuğun bir parçası gibi kabul ettiğinde, işler senin için daha kolay ilerleyecektir.

Karşıma iki yol çıksa, az kullanılmış olanı tercih ederim.

Kaynaklar:

Tınaz Titiz, http://tinaztitiz.com/3635/3635/, 25 May 2012,

Sude Bakır, Konfor Alanı Nedir: Rahatlıktan Ötesini Keşfetmek, 14.10.2024, https://www.hiwellapp.com/blog/konfor-alani-comfort-zone#:~:text=Konfor%20alan%C4%B1%2C%20ki%C5%9Finin%20kendini%20en,ve%20stres%20seviyesini%20d%C3%BC%C5%9F%C3%BCk%20tutar.

Özkan Yiğit, Konfor Alanından Çıkabilmek İlişkilerde Doyum Sağlar, https://www.ozkanyigit.com/konfor-alanindan-cikabilmek-iliskilerde-doyum-saglar