Mehmet Ali Aktaş
Saygıdeğer okurlarım,
Güzel ülkemde vergi, sosyal güvenlik, aktüeryal denge, kurumsal tasarruf, kamuda mesai uygulaması, vergide adalet, vergi denetimi gibi hususlarda o kadar çok konuşulacak konu var ki hangisi öncelikle kaleme alınmalıdır diye düşünmekte olduğumu ifade etmek durumundayım…
Bir süredir zaman zaman teknik zaman zaman da ironik bir şekilde enflasyon muhasebesi olarak isimlendirilen enflasyon düzeltmesi konusunu işlemekte ve idareye katkı sunmaya gayret göstermekteyim.
Bugün yapılan açıklamalara bakıldığında 1,5 milyon işletmenin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılacağı ifade edilmektedir.
Saygıdeğer okurlarım;
İki gün önce sosyal medya hesaplarımdan tek soruluk bir anket yayımladım. Bir hafta bekleyip sonuçları öyle paylaşayım istemiştim, lakin bugün yapılan açıklamalar doğrultusunda ankete katılımı sonlandırmış durumdayım.
Anket sorusu : “Enflasyon Düzeltmesinin (Enflasyon Muhasebesinin) mevcut hali ile sürdürülmesi durumunda merkezi bütçeye muhtemel etkisi açıklanmalı mıdır?” şeklinde idi.
Katılımcıların %98,9 u evet enflasyon düzeltmesinin merkezi bütçe üzerindeki muhtemel etkisi açıklanmalıdır şeklinde cevap vermişlerdir.
O halde idarenin bunu açıklaması beklenmektedir.
Zira 2023 yılı sonu itibariyle tüm veriler idarenin elinde bulunmaktadır.
Kanaatimce enflasyon muhasebesinin sonuçlarının vergi etkisi de hesaplanmıştır.
Kıymetli okurlarım,
Yazılarımda da ifade etmeye gayret gösterdiğim üzere bireysel olarak bir beklenti içerisinde değilim.
Lakin “bir uygulama var ve devam ettiriliyor ise tüm paydaşların mutlu olması, en azından mutsuz olmamaları sağlanmış olmalıdır” sözümü yineliyorum.
Gelinen noktada idarenin yapılan çağrıları kısmen karşılama kararı aldığı anlaşılmaktadır.
Neden tüm işletmeler için geçici vergi dönemlerinde uygulanmamalıdır denilmemektedir? Diğer bir soru da neden düzeltme farklarının vergi etkisinin ortadan kaldırılması gündeme alınmamaktadır?
Adı üzerinde bir düzeltme yapılıyor, yapılan düzeltmenin sonuçlarında oluşan farklar sürekli hale getirilmemelidir. Dolayısıyla bunların vergi dışı bırakılması daha anlamlı olacaktır.
Saygıdeğer okurlarım,
2024 yılının ikinci geçici vergi beyannamelerinin verilme zamanı 17 Ağustos idi. İlk erteleme yapıldı yetmedi… ikinci erteleme yapıldı… Şimdilerde geçici vergi beyannamesini veren işletmelerin bir bölümü 06 Eylül 2024 tarihine kadar düzeltme yapsın ceza ve gecikme olmayacak denilmekte…
06 Eylül 2024 zaten süre sonu değil mi? Süre sonuna kadar yapılan düzeltmelerde cezadan, gecikmeden söz edilebilir mi?
Bir şeyler yine aceleye mi geliyor ne dersiniz?
Tüm yönleriyle tetkik edilerek, sonuçları üzerinde mutabık kalınarak uygulamaya koymak zor mudur?
Bence oldukça basit bir şekilde değerlendirilebilir, paydaşlarla birkaç saatlik bir görüşme yapılarak, daha anlamlı sonuçlar oluşturulabilirdi…
Verilen beyannameleri düzeltin denilmekle birlikte beyannamesini onaylayanların yasal kayıtlarını düzeltmelerine gerek yoktur denilmekte…
Kim yapacak düzeltmeleri?
Teknik olarak muhasebe meslek mensupları düzeltme beyannamelerini verecekler…
Siz bakmayın öyle tek cümle ile beyannamelerin düzeltmesini muhasebe meslek mensupları yapacak dediğime…
Oldukça meşakkatli… Bir dizi işlem yapılması gerekiyor…
Örneğin enflasyon düzeltmesi işlemlerinin tamamının etkilerinin ortadan kaldırılması gerekecek…
06 Eylül 2024 tarihine kadar muhasebe meslek mensupları ister beyanname vermiş olsunlar ister beyannamelerini idarenin sistemine yükleyip onaylama için bekler durumda olsunlar, ya da sonuçları henüz beyannameye aktarmamış olsunlar… Bir dizi işlem yapıldı… Yapılan işlemlerin etkilerinin ortadan kaldırılması ve yeniden geçici vergi beyannamelerinin hazırlanması oldukça zaman alacaktır…
Meslek mensuplarının önemli bölümünün beyannameleri onaylamamış olduğu beklemede olduğu bilinmektedir…
Ailesine, sosyal yaşama zaman ayıramayan muhasebe meslek mensubu bir anlamda nefes almakta zorluk çekecek duruma gelebilecektir.
Yalnızca muhasebe meslek mensupları mı problem yaşayacaktır?
Yazılım şirketleri ile işletmelerin bilgi işlem departmanları da bir anlamda problem yaşayacak durumda olacaklardır.
O halde idareye olan çağrıma bir ekleme yaparak çağrıyı yenilemiş olayım kıymetli okurlarım.
Enflasyon düzeltmesi geçici vergi dönemlerinde tüm işletmeler için uygulanmamalı, düzeltme farklarının vergi etkisi olmamalıdır ve 2024 2.geçici vergi beyan ve ödeme süresi muhasebe meslek kuruluşlarıyla yapılacak mutabakat dahilinde uzatılmalıdır.
Enflasyon düzeltmesi ile bağlantılı olarak idarenin bir anlamda çıkmazda olduğu değerlendirilebilir ki, bu durumu arzu etmeyiz.
Konunun tüm yönleriyle analiz edilerek bir defada doğru karar verilmesi dileğiyle…