Yayımlanan yeni tebliğ enflasyon muhasebesindeki karmaşayı gidermek bir yana dursun daha da karmaşık hale getiriyor. Uygulamadaki bu belirsizlik, muhasebe meslek mensubunun iş yapma konusundaki motivasyonunu da olumsuz etkiliyor...

Mehmet Ali Aktaş

Güzel ülkemin güzel insanları, bir süredir ülkemizde oluşan bir karmaşayı dillendirir durumdayım… Karmaşa ifadesini bir yazımın başlığı da yapmıştım…

Kronolojik olarak anımsatmış olayım izninizle…

  • Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin yapılmasında fiili imkânsızlık bulunmaktadır… (21 Nisan 2024)
  • Mali idarenin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesini zorunlu tutmaya devam etmesi, enflasyonun makul seviyelere çekilemeyeceği gibi algılanabilir mi? (06 Mayıs 2024)
  • Enflasyondan doğan farkın, zenginleşme olmaksızın vergi yüküne kapı aralamaması için düzenleme yapılması gerekmez mi? (15 Mayıs 2024)
  • İş dünyası tehlikenin farkında mı? (19 Temmuz 2024)
  • Enflasyon muhasebesi karmaşası… (25 Ağustos 2024)
  • Tüm paydaşların mutabakatıyla doğru kararların alınması için halen geç değil. (29 Ağustos 2024)

Yukarıda sıraladığım yazılarımda enflasyon muhasebesinin ya da enflasyon düzeltmesinin muhasebe meslek mensupları üzerinde ağır yükler oluşturmakta olduğu bilgisiyle birlikte özkaynakları güçsüz işletmeler nezdinde fiili zenginleşme olmaksızın bir vergilemenin gündeme gelebileceğinden söz etmiştim.

Sosyal medya hesaplarımdan bir anket yayımladım idarenin enflasyon düzeltmesinden beklentisi nedir, merkezi bütçeye etkisi ne olacaktır? sorularını sordum… Sordum sormasına da kıymetli okurlarım,

Ben söyledim ben dinledim gibi oldu…

Zira bir tebliğ yayımlandı… İşletmelerin bir bölümünün geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek yok denildi…

Bir adım daha ileri gidildi…

Tebliğ ile denildi ki; geçici vergi beyannamesini gönderen işletmelerin yasal kayıtlarını düzeltmelerine gerek bulunmadan beyannamelerini düzeltmeleri yeterli olacaktır…

Ne var ki bunda diyeceksiniz işte hiç olmazsa işletmelerin bir bölümü geçici vergi dönemlerinde bu uygulamanın dışında kalacak…

Doğru söylüyorsunuz kıymetli okurlarım,

Lakin bu durum bir yetki aşımı olarak değerlendirilebilir mi?

İdarenin son vakitlerdeki uygulamaları neredeyse bir kaotik ortam oluşturur haldedir ya da böyle algılanabilir… İşte burası biraz kafa karıştırıcı durumdadır…

İdare tebliğ ile demektedir ki;

Sizin yasal kayıtlarınız ne olursa olsun, beyanname ile uyumuna da gerek yoktur, ben böyle uygun buldum yapacaksınız…

Kısaca ifade etmiş olayım kıymetli okurlarım,

Muhasebe esas olarak belgeye dayanmaktadır. Yasal ya da ticari defterlere kayıtlar bu belgeler doğrultusunda yapılmakta ve devamında söz konusu defter bilgileri dikkate alınarak finansal tablolar yani bilanço ve gelir tablosu (kar/zarar tablosu) oluşmaktadır. 

İfademden anlaşılması gereken; finansal tablolar yasal defter kayıtları ile birebir uyumlu olmak zorundadır, ayrıca beyanname de söz konusu finansal tablolar ile uyumlu olmak durumundadır. 

Beni bağışlayın lütfen kıymetli okurlarım biraz teknik bilgi oldu gibi…

Bir uygulama ancak bu kadar karmaşık hale getirilebilir… Neden bu kadar aceleye getirilir? Neden iş dünyasının, muhasebe meslek kuruluşlarının, muhasebe bilim insanlarının görüşleri eş zamanlı alınarak düzenleme yapılmaz ki?

Oysa son yazımda “idarenin uygulama nedeniyle bir çıkmazda olduğu değerlendirmesi yapılabilir” ifadesiyle birlikte konunun tüm yönleri ile analiz edilerek bir defada doğru karar verilmesi dileğinde bulunmuştum…

İdarenin yayımladığı tebliğ ile uygulama konusundaki ısrarcı tutumundan hareketle neredeyse işi içinden çıkılamaz hale getirdiğini de ifade etmek hatalı olmasa gerek…

Bilimsel, toplumsal talepleri karşılayacak, hukuka uygun sonuçlar ortaya konulmalı ve uygulamaya alınmalıdır. Aksi halde kaos oluşur ki, bunu hiç mi hiç arzu etmeyiz.

Enflasyon düzeltmesi uygulamasındaki belirsizlik muhasebe meslek mensubunun iş yapma konusundaki motivasyonunu olumsuz etkiler durumdadır.

O halde bir kez daha dillendirmiş olayım kıymetli okurlarım,

Enflasyon muhasebesi yılda bir kez yapılmalı ve düzeltme farklarının vergi etkisi olmamalıdır. Bunu oluşturmak o kadar basit ki kıymetli okurlarım.

Kalın sağlıcakla…