10 Ocak, çalışan Gazeteciler Günü idi. Çoğunluk kutladı, bazıları eleştirdi. Bazıları da “çalışan” kelimesine taktı. Çalışan gazeteci demek, iş yapan, araştıran, yazıp çizen gazeteci demektir. Çalışan gazeteci olarak bir iş sahibi ve bir gelir sahibi olmak elbette önemlidir ama bazı basın – yayın organlarının gelir kaynaklarının son derece sınırlı oluşu ne yazık ki binlerce gencin bu sektörde iş bulmasına engeldir. Bazı gazeteciler de bizim gibi, herhangi bir gelir beklemeden işini yapmaya devam ediyor. Çünkü ne yazık ki gazetecilik, bitmeyen bir sevdadır. Ne kadar kültürlü, ne kadar üretken olursanız olun, musluk sahibiyle ilişkiniz olmadığı sürece su içmeniz mümkün değildir. Hayatta bazen boşa çalışırsınız. Çoğu gencimizin durumu da böyledir. Çünkü bilimin ve kültürün pek bir değeri kalmamıştır ki bunu en iyi bilenler de bilim üniversitelerinin öğretim üyeleridir.
Gazeteciler Günü dolayısıyla, yayıncı ve gazeteci olan ve olmak isteyenler için yazdığım ‘Mikrofonla İletişim ve Medya’ adlı kitaptan, bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.
GAZETE NEDİR?
Politika, ekonomi, kültür ve diğer konularda ülke içinden ve dışından haber ve bilgi vermek amacıyla, yorumlu veya yorumsuz, her gün ya da belirli zaman aralıklarıyla çıkan yayındır.
- Adı, 16. yy.de Venedik parası olan Gazetta’dan gelmektedir. Türkiye’de gazete kelimesi ilk kez 1792 yılında geçti. Ceride ve vakayi olarak da kullanıldı. İlk gazeteler ise 1860’lı yıllarda yayın hayatına başladı. 1945 yılında çıkan gazete sayısı 75 idi.
- Bir gazetenin ana unsuru haberdir. Gazete, haberleriyle kitlelere hitap eder, bilgi vermenin yanı sıra etkileyici bir işlevi bulunur. Toplumların aydınlanmasında ve önemli olayları öğrenmesinde yardımcı olan gazeteler, farklı ya da ideolojik fikirleri de ortaya koyarak çok seslilik adına önemli bir rol üstlenir. Gazete yoksa demokrasi de yoktur. Çünkü bütün siyasi fikirler, gazetelerde yer alır. Sağlıklı bir toplum için gazeteler vazgeçilmez bir unsurdur. Toplumdan gizlenen gerçekler, gazeteler aracılığıyla ortaya çıkar.
- Haberler, röportajlar, köşe yazıları, makaleler, ilan ve reklamların yer aldığı gazeteye halk ağzında gaste denilse de yayıncılıkta gazete olarak söylenmelidir.
Gazete, kamu düzeninin işleyişine ve halkın dil birliğinin korunmasına yardımcı olur.
- Dijital gazeteciliğin yaygınlaşmasından sonra gazeteler de mobil uygulamalar geliştirmeye başlamıştır. Bu durum, gazetecilikte yeni örgütlenme biçimlerine geçilmesine yol açmıştır. Böylece mobil beceriler profesyonelleşmeye başlamıştır.
GAZETECİ KİMDİR?
Bilgi ve becerisiyle habere ilişkin bilgi kaynaklarına en çabuk şekilde ulaşan, edindiği bilgi ve belgeleri değerlendirerek ve yorumlayarak sunan, genellikle bir basın yayın kuruluşu bünyesinde ya da bağımsız olarak çalışan kişidir.
- Gazeteci, mesleği gereği meraklı ve ısrarcı bir kişiliğe sahiptir. Bir olayın sebebini bilmek ister. Yaptığı işi de ciddiye alır. Gazeteci, metnini geniş bir kitle için tasarlar ve herkesin anlayacağı şekilde yazar.
GAZETECİ ANDI NEDİR?
“Sorumluluğumun bilincinde bir gazeteci olarak, meslek yaşamımı, kişisel onuruma ve namusuma gösterdiğim bir özenle sürdüreceğime;
Toplumsal terbiye olarak benimsediğim demokrasiyi meslek ahlakı olarak uygulamak kararlılığından hiçbir zaman vazgeçmeyeceğime;
Öğrenimi, eğitimi, terbiyesi, dini, ırkı, milliyeti ne olursa olsun, tüm kişiler karşısında aynı ölçüdeki sevgili, saygılı ve anlayışlı ilkemi her zaman koruyacağıma;
Mesleğimin bu temel ilkesinin sürekliliğini sağlamak amacıyla, bilgilerini, deneyimlerini ve duygularını; düşünce adamlarının doğruluğuna yararlılığına, iyilik ve güzelliğine içtenlikle inandığım ulusal ve evrensel görüşlerini bir gün genç arkadaşlarıma aktarmak durumunda kaldığımda, bu yükümlülüğümü görevim olarak benimseyeceğime ve ödünsüz bir sorumluluk duygusu ve bilinciyle, severek yerine getireceğime, insanlığım üzerine söz veriyorum” Abdi İpekçi.
GAZETECİLER NE İŞ YAPAR?
Gazeteciler; toplum adına toplumu denetleyen, kamuoyunun bağımsız ve sorumluluk sahibi temsilcileridir. Gazeteciler, tarihin tanığı olmak ve gördüklerini yansıtmak için herkesin kaçtığı yere koşarak giden basın mensuplarıdır.
- Gazeteciler; doğru, adil ve dış etkilerden bağımsız bilgi vermekle yükümlüdür. Söylentiyle gerçeği birbirinden ayırır. Bu anlamda sessizlerin sesidir.
- Gazeteci, gördüğü her şeyi anlatmak ve özgün habercilik yapmak ister. Bir kare fotoğraf ya da birkaç saniyelik görüntü çekip, birkaç kelime yazmak amacıyla gerçeği yakından görmek için çaba harcar. Bu uğurda ailesinden aylarca ayrı kalabilir, çok az uyuyabilir. Nerede olursa olsun, onun tek isteği haber yazmaktır.
GAZETECİLER CEMİYETİ NEDİR?
10 Ocak 1946’da gazetecileri bir araya toplamak, mesleki ve sosyal hakları geliştirmek, mesleğin gerekliliği olan hak ve özgürlükleri savunmak amacıyla kurulan Türkiye’nin ilk gazeteci örgütüdür.
Gazetecilik rehberi
Şener Mete
Yorumlar