Spor ve siyaset, transfer kelimesinin en çok geçtiği iki alan… Spordaki transferlerde sporcular hangi kulüp iyi para verirse ona geçer ve yaşamının geri kalan kısmını burada tamamlar… Bu transfer sırasında sporcunun neler aldığını, kendisine neler vaat edildiğini basın sayesinde bütün kamuoyu öğrenir...
Süreyya Oral
Siyasetteki transferde ise ne olup bittiği o anda ortaya çıkmaz ama ilerleyen yıllarda sonuçları açığa çıkar… Hatırladığım ilk transfer CKMP Milletvekili Seyfi Öztürk’ün Adalet Partisi'ne geçişi.. Parti Genel Başkanı Süleyman Demirel’in Öztürk’ün partiye alınması için yakın çevresine öneri götürdüğünde kimse konuşma cesaretini gösterememiş ve “her gün bize hakaret edeni biz nasıl partiye çağıracağız” diye karşı çıkmışlardı. Öztürk, Demirel’in davetiyle partiye katıldığında , Süleyman Bey’in söylediği “karşı kapıdan bize bağıran, bizim kapıdan karşıya bağırır” sözü hala hafızalarda...
Bu olaydan sonra hafızalara “fırıldak Kubi” diye kazınan Afyon Milletvekili Kubilay Uygun, “Jet Tevfik” lakaplı Kırşehir Milletvekili Tevfik Güneş’in transferleri gelir. Güneş'in jet lakabını alması bir günde iki parti değiştirmesinden kaynaklanmıştı.
Bülent Ecevit, Meclis'te çoğunluğu sağlamış ama kuracağı hükümetin güven oyu almasını sağlayacak oy çokluğu yoktu... Bu sırada transfer devreye girdi ve siyaset tarihine 11'ler olarak geçen Adalet Partisi'nden bazı milletvekillerinin transferi gerçekleşmişti.. Görüşmeler İstanbul Güneş Motel'de yapıldığı için olay tarihe “Güneş Motel“ vakası olarak geçmişti. Ve bu transferlerden bir kısmı hükümette bakan olarak görev almıştı.
Partilerin grup kurmaları amacıyla birkaç sefer partilerin birbirlerine grup kuracak sayıda milletvekili vermelerini bu transferler kapsamında yorumlamıyorum.. Son dönemde partiler arasında yaşanan transfer olayları bu işlerin Parlamento olduğu sürece devam edeceğinin bir kanıtı… Bazı milletvekilleri seçildikleri bölgelerde halkın kendisine tepkisi veya bölgeye yapılacak bir yatırım amacıyla parti değiştiriyor… Bazıları da kendi partilerinden olan yerel yöneticilerin taleplerine verdikleri olumsuz yanıtlar nedeniyle tepki olarak partilerinden ayrılmak zorunda kalıyorlar…
Mehmet Ali Çelebi, Öztürk Yılmaz geçirdikleri sıkıntılı günler sonunda CHP'den milletvekili seçildikleri halde bu parti ile yollarını ayıran iki milletvekili.
Son günlerde partilerin gurup toplantılarında zaman zaman katılım ve rozet takma törenleri görüyoruz. Bu törenler o kadar çok oluyor ki sonuçlarını isim isim yazmak bile ciddi yer tutar… Temennim milletvekillerinin yaşadıkları yerel sıkıntılar ve genel merkezle ters düşme sıkıntılarına rağmen mücadelelerini bulundukları parti içinde sürdürmeleri. Milletvekili transferlerinin bu kadar kolay olmaması….