Kamu İhale Kurumu geçtiğimiz ay aldığı kararla ihalelere katılım kriterlerinde değişikliğe gitmiş, enflasyon düzeltmesi yapılan durumlarda yalnızca bu bilançoların sunulmasını şart koşmuştur. En son 20 yıl önce gündeme gelen enflasyon düzeltmesinin "olağan" bir durum olmadığı göz önünde bulundurulduğunda bu çözüm makul olarak değerlendirilebilir mi?
Mehmet Ali Aktaş
Yine huzurdayım kıymetli okurlarım,
Oldukça kısa zaman oldu sizlerle sohbet etmeye başladım…
Dillendirdiğim konularla bağlantılı geri bildirimlerden oldukça mutlu olduğumu ifade etmek isterim.
Ne mutlu bana ki kıymet veren, katkı sunan okurlar var ve ben bundan besleniyorum bilgisel olarak…
Salt vergi konularında sohbet etmeyeceğimizi, zaman zaman da kurum uygulamalarını konuşacağımızı ifade etmiştim…
Bir süredir mali idareyle bağlantılı konuları dillendirmeye çalışıyorum kendimce…
Mesela mali idarenin dışında kısmet olursa Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarını (sosyal güvenlik politikalarıyla birlikte kurum personel uygulamaları hakkında da sohbet edeceğiz) ve diğer kurumları da konuşuyor olacağız elbette ki…
Ancak bugün Kamu İhale Kurumunun son uygulamasından söz edeceğim. Zira bunu anlamlı buldum…
Öncelikle bir hususu dillendirmek isterim.
Kısa bir süre önce KDV uygulaması ile bağlantılı olarak mali idare tarafından bir düzenleme yapıldı… İfade etmek isterim ki, olabildiğince olumlu bir düzenleme idi. Zira KDV manipülasyonlarının ortadan kaldırılmasına yönelikti…
Bir vakitler hangi yıl şimdi tam olarak anımsamadım doğrusu, KİK yerleşkesinde ekonomik ve malî yeterlikler konusunda eğitimde görev aldım ve bu yönde bilgi paylaşımında bulunmuştum.
Ülkemizde Kamu İhale Mevzuatına tabi kurumlarca yapılacak ihalelere katılım için bir dizi koşul bulunmaktadır.
İhaleye başvuran işletmelerin ekonomik olarak yeterli olup olmadığının ölçülmesi bu koşulların başında gelmektedir. Bir anlamda olmazsa olmaz durumdadır.
Uygulamanın teknik ismi “ekonomik ve malî yeterlikler”…
Kısacası işletmelerin varlıkları ile kaynaklarını raporlayan bilanço verileri belirlenen oranları karşılamakta mıdır? Bu test edilmekte ve başvurucunun katılım talebi kabul ya da reddedilmektedir.
Sizlerle sohbetlerimde enflasyon muhasebesi konusunda oldukça özet bilgiler sunmuş ve uygulamanın 20 yıldır olmadığından söz etmiştim. Bir uygulama 20 yıl sonra gündeme geliyor ise bunu olağan bir durum gibi değerlendirmek doğru olmasa gerek…
Kamu İhale Kurumu 25 Nisan 2024 tarihinde bir karar yayımladı… Karar özetle; “….ekonomik ve malî yeterliklerin belirlenmesine ilişkin olarak bilanço veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde, bilançosu enflasyon düzeltmesine tabi aday veya istekliler tarafından sadece enflasyon düzeltmesi yapılan bilançoların sunulması…” şeklindedir.
Peki bunda ne problem var diyeceksiniz…
Düzenlemelerin her daim tüm paydaşların haklarını koruması, en azından mutsuz etmemesini beklemek yanlış olmasa gerek…
Kısacık da olsa mevzuat düzenlemesinden söz edip devam edelim izninizle;
Kurumun resmi internet sitesinde yer alan “…Uygulama Yönetmeliği’nin Ekonomik ve Mali Yeterliğe İlişkin Belgeler” başlıklı bölümünde …..Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler… ifadesine yer verilmektedir.
Şimdi diyeceksiniz ki ne var bunda…
Enflasyon düzeltmesi yapan işletmelerin tamamının bilançolarının işletme lehine oluşmuştur sonucuna varılabilir mi? Bu soruya ne yazık olumlu yanıt verebilir durumda değilim.
Kurul kararında “sadece” ifadesine yer verilmekle bundan böyle KİK mevzuatı çerçevesinde ihale yapan kurumlara başvurularda yalnızca 2023 yılı bilançoları mı dikkate alınacaktır?
Kamu İhale Kurumunun aldığı karar yönetmelik hükümleri dışında bir uygulama gibi algılanabilir mi?
Ya da kurul kararı olmasına karşın 2023 öncesi yani enflasyon düzeltmesi yapılmayan geçmiş yıllara ait bilançolar ihalelerde geçerliliklerini korur durumda olabilecek mi?
Kanaatimce bu hususların açıklanmasında yarar bulunmaktadır. Aksi durumda kurumlar farklı uygulamalar içerisinde olabilirler ve bu ihale süreçlerinin uzamasına neden olabilir…
O halde nihai olarak dillendirmiş olalım…
Uygulama birliğine zarar vermesi muhtemel ve izaha muhtaç durumda olduğunu değerlendirdiğim kurul kararı ile bağlantılı yeni bir duyuruya ihtiyaç duyulduğunu ifade etmek durumundayım.
Her daim olduğu gibi ifade etmiş olayım, tüm paydaşların mutlu olması ya da mutsuz olmaması dileğiyle…