Kabine revizyonu için konuşulanlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Arnavutluk dönüşü “yeni bir sürece” vurgu yaparak hem kabinede hem de partisinde bazı değişiklikler olabileceğine dair açıklamaları sonrası siyasette “yeni çözüm süreci” sonrasındaki en önemli gündemlerden biri kabine revizyonu oldu.

Abone Ol

Kıvanç El

AK Parti ve Cumhurbaşkanlığı çevrelerinde neredeyse her gün yeni bir “tahmin” listesi yapılır oldu. 

2023 yılındaki seçimlerin ardından açıklanan kabinede bu yaz aylarının başında iki değişiklik yaşandı. Sağlık ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlarını değiştiren Erdoğan, şimdi yeni bir revizyona daha hazırlanıyor. 

Ankara’da Erdoğan’ın hangi bakanları değiştireceğine dair farklı yorumlar yapılıyor ancak kimleri değiştirmeyeceğine dair ortak bir fikir var. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın kabinede kalmalarına kesin gözüyle bakılıyor.

AK Parti içerisinde konuşulanlara göre Hakan Fidan kabine içinde kalsa da görev yeri değişebilir. Erdoğan’ın yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı atayabileceğine dair de bir beklenti hakim. Şu anki mevcut cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz ekonomi ağırlıklı politikalara odaklanmış durumda.

AK Parti içerisinde, illere yapılan ziyaretlerde en fazla şikayet, serzeniş olan bakanlıkların başında Tarım ve Orman Bakanlığı geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da en fazla eleştirilen geldiği bakanlıklardan. Bu iki bakanlık ile Ticaret Bakanlığı'nda revizyon beklentisi yüksek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın ailevi sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılabileceği kaydediliyor. 

Son dönemde İçişleri ve Adalet Bakanlıkları arasındaki gerginlikler de Ankara siyasetindeki önemli maddelerden. AK Parti kaynaklarına göre; değişim için tek gerekçe bu gerginlik olmaz. Erdoğan da son MYK toplantısında bakanlıklar arasındaki gerilime vurgu yaparak aslında bakanlıkları uyardı. Şimdi bu uyarının sonuçları elbette takip edilecek. 

Ankara’da bir süredir Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ismi de sık sık konuşulmaya başlandı. Daha önce Enerji ve Maliye bakanlıkları görevlerinde bulunan Albayrak’ın son dönemde kabineye yeniden dönmek için çalışmalar yaptığı ve bir görev istediği öne sürülüyor. Bu konuda AK Parti ve Cumhurbaşkanlığı kurmayları bir analiz yapmaktan kaçınıyor. Berat Albayrak’a bir görev verilecekse bu konunun mutlaka aile içerisinde konuşulacağına ve son kararı Erdoğan’ın vereceği yorumları yapılıyor.

Son olimpiyatlardaki tartışmalı tablo her ne kadar hükümet üyelerince başarı olarak aktarılsa da Gençlik ve Spor politikalarına dair de AK Parti içerisinde rahatsızlık bulunuyor. Bakan Osman Aşkın Bak yerine sosyal medyada daha önce Meclis’teki kavgalarla gündeme gelen AK Parti Milletvekili Alpay Özalan’ın geleceği iddia edildi. Ancak bu bilgi Erdoğan’a yakın kurmaylarca doğrulanmıyor. 

Sadece kabinede değil AK Parti içerisinde de büyük bir değişim beklentisi var. Yerel seçimlerde ikinci parti konumuna düşen AK Parti’de bir sonraki seçime hazırlanmak için parti içerisinde, genel başkan yardımcıları ve MKYK üyeleri arasında kapsamlı bir değişim bekleniyor. Bu değişim tarihi ise 2025 yılında toplanacak olan AK Parti kongresi.