Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman ziyaretinde bir süre önce hayatını kaybeden Menzil şeyhi Abdülbaki El Hüseyni'nin torunu ile görüştü. Menzil cemaati içerisinde "taht kavgası"nın olduğu günlerde gelen görüşme elbette dikkat çekiciydi.
Kıvanç El
14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'yi destekleyen Menzil Tarikatı'nın yerel seçimlere giderken hangi dengelere oy vereceği merak ediliyor.
Menzil şeyhi Abdülbaki Erol'un 12 Temmuz'da ölmesinin ardından cemaat içerisinde bir süredir 3 evlat arasında miras kavgası yaşanıyor. Muhammed Saki, Muhammed Mübarek ve Muhammed Fettah arasındaki kavgada tarikat mensuplarının büyük oranda en büyük oğul Muhammed Saki'yi dikkate aldığı ileri sürülüyor. Kavga yaşanmasının sebebi şeyhin ölmeden önce bir ismi işaret etmemesi… Vefat haberinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhammed Saki'yi telefonla aramıştı.
Elbette büyük oranda AK Parti'ye oy vermesi beklenen Menzil'in, son dönemde AK Parti'den ciddi transferler yapan Yeniden Refah Partisi ile de yakınlığı biliniyor. 2 hafta önce YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın Menzil'in önde gelen ismi Muhammed Saki'yi ziyaret etmesi de tesadüf değil.
Siyasette dengeleri değiştiren partilerden ve AK Parti'den ciddi oranda oy alan Yeniden Refah Partisi'nin lideri Fatih Erbakan da bundan 2 hafta önce Muhammed Saki ile bir araya geldi.
Erdoğan'ın bu görüşmeden sonra Adıyaman ziyaretinde Muhammed Saki'nin oğlu ile fotoğraf vermesi de dikkat çekti. 4-5 dakika kadar süren görüşmede Erdoğan'ın, Menzil'den dua istediği konuşuluyor. Ayrıca Erdoğan, Muhammed Saki'ye de selam yollamış. Görüşmede yerel seçime dair bir görüşme gerçekleşmemiş ancak dua istemesinin anlamı da bir anlamda "desteğinizi verin" mesajı.
Ayrıca içerisindeki kavgalar ile gündeme gelen Menzil Tarikatı da kamuoyuna bir mesaj vermiş oldu: "Biz hala buradayız, hala siyaseten güçlüyüz…"
Menzil geçmişte bir bölünme yaşamıştı. Abdülbaki Erol’un yeğeni Fevzettin Erol, Eskişehir'e giderek kendi mensuplarını da Menzil'den ayırmıştı.
"Tarikat hiç bölünmeyecek" demek zor. Ancak tarikat içerisinde bir bölünme şu aşamada kimse tarafından beklenmiyor. Ancak 2028 seçimlerine giderken tarikatın siyasi dengeler içerisinde nasıl yer alacağını yeniden konuşmamız gerekebilir.