Kıvanç El
Siyasi yelpazenin en sağından en soluna kadar yer alan partilerin tabanlarında da bu beklenti dillendiriliyor. Meclis'te tarihin belki de en fazla parti temsiliy...
Kıvanç El
Siyasi yelpazenin en sağından en soluna kadar yer alan partilerin tabanlarında da bu beklenti dillendiriliyor. Meclis'te tarihin belki de en fazla parti temsiliyetinin olduğu bir dönemde yeni Anayasa yapılması da daha anlamlı olacak.
Peki bu yönde son durum ne?
AK Parti ve MHP tarafından bir önceki dönem Meclis gündemine gelen başörtüsü ve aileye ilişkin anayasa düzenlemesi ekim ayında yeniden gündeme getirilecek. Bu düzenleme sonrası yeni anayasa için de masa kurulacak.
Bu süreçte AK Parti, Cumhur İttifakı ortaklarının yanı sıra İYİ Parti, Gelecek ve Deva Partileri’nin de kapısını çalarak açık destek isteyecek.
Ana hedef yeni anayasa
AK Parti ve MHP’de başörtüsü düzenlemesi sonrası ana hedef ise sıfırdan bir yeni anayasa yapmak.
Yeni anayasa için AK Parti’deki görüş; Meclis’te grubu bulunan partilerin eşit temsilinin olduğu “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” kurulması. 2011 yılında benzer bir komisyon kurulmuş, komisyon 2012 yılında Anayasa yazım aşamasına geçmişti. Bu komisyon 60 maddede tam mutabakat sağlarken 112 maddede ise şerhli olarak komisyondan geçmişti.
Benzeri bir çalışmanın başlatılması gerektiği yine AKP’de ifade edilirken bunun için Meclis’teki tüm partilerle görüşmelerin yerel seçimlerin ardından başlaması hedefleniyor.AK Parti'de 2011-2013 yıllarındaki süreçte 60 maddelik uzlaşının önemli olduğunu bugünkü atmosferde daha fazla maddede uzlaşı sağlanabileceği görüşü hakim...
Hem başörtüsü ve aileyi içeren teklif hem de daha sonra yapılması hedeflenen yeni anayasa için Meclis’teki dağılımlar da kritik. Bu nedenle Ak Parti'nin de dayatmadan ziyade daha uzlaşmayı arayan yol araması gerekecek...
AK Parti,MHP, Yeniden Refah, HÜDAPAR ve DSP'nin Meclis’teki sandalye sayısı 323. Referandum eşiği olan 360 milletvekili oyu için “Cumhur İttifakı”nın 37 vekile ihtiyacı var. Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi’nin ise 35 sandalyesi bulunuyor. Tüm bu 35 milletvekili destek verse bile 2 vekile ihtiyaç bulunuyor. Bu noktada, Demokrat Parti ve İyi Parti’nin vereceği destekler de kritik önemde. Meclis'ten referandumsuz geçmesi için gereken 400 vekil ulaimak ise kolay olmasa da imkansız değil.
Bugüne kadar her dönem konuşan Anayasa hedefine bu dönem Türkiye bir adım daha yakın gibi.