Kara Harp Okulu mezuniyetindeki “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı AK Parti’de yeni bir tartışma ve kırılma yarattı. Teğmenler olayına ilişkin derin görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Kıvanç El

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Kara Harp Okulu mezuniyetinde teğmenlerin “Subay Andı”nı okuyup “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atması ardından AK Parti içerisindeki tartışma MKYK toplantısına da yansıdı. Toplantı sonrası Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleceği için yetiştirilmiş bu teğmenlere hakaret edilmesi de kabul edilemez. Bunlar milletin evlatlarıdır” ifadeleri ile “Ordumuzun Ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anması kadar doğal bir şey yoktur” sözleri de AK Parti içerisinde dikkatle takip edildi. Ömer Çelik’in açıklamalarına tepkili olanlar da var. 

Sosyal medyada yaşanan Yiğit Bulut ile Mehmet Metiner kavgası sadece bu iki isim arasında gibi görülse de aslında AK Parti içerisindeki “anlayış” ve “bakış açılarının” çatışması olarak da yorumlanabilir. 

AK Parti’de çoğunluğu oluşturan bir kesim, teğmenlerin andının “normal olmadığını”, bunun normalleştirilemeyeceğini vurguluyor. Bu sloganın 28 Şubat ve “Cumhuriyet mitingleri”ni çağrıştırdığına dair da geniş bir inanış var. Bu nedenle ortada hala bir “darbe” tehlikesi ve tehdidinin olabileceği ve bu teğmenlere yönelik kapsamlı inceleme, soruşturma yapılması gerektiği savunuluyor. 

AK Parti içerisinde bir diğer tartışmada “Kemalizm”e dair. Partinin önde gelen yöneticilerinin de içinde olduğu bazı isimler partinin bilerek ve isteyerek, yerel seçimler sonrasında “Kemalist cenaha şirin görünmek için bu yöne mesajlar verildiğini” savunuyor. Bu konuda rahatsızlıklarını da her toplantıda dillendiriyor. 

MKYK toplantısında Erdoğan’ın da slogan atılan görüntüleri “hoş bulmayıp”, “ben orada değilken olmuş” sözleri ile kendisine yönelik bir tavır olmadığı yorumu yaptığı belirtiliyor. Ancak Erdoğan’ın hem üniversiteden hem de bakanlıktan detaylı izahat istediği de vurgulanıyor. Erdoğan’ın “Askerimizin yıpratılması doğru değil ama bu işi de takip edeceğiz" ifadeleri kullandığını da söyleyebiliriz.

Teğmenler üzerinden başlayan tartışmada AK Parti içerisinde kırılmalar işte bu noktalarda yaşanıyor ve derinleşebilir. “Muhafazakar demokrat”, “Kemalizm”, “milliyetçilik” başlıkları gelecek dönemde daha çok duyacağız. Subayların andı ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı aslında AK Parti içerisinde bir süredir odalarda konuşulan “ideolojik” ve “siyasi kimlik” tartışmalarının daha açıktan yaşanmasına yol açtı. Bu tartışmaların sonucu kongreye de yansıyacak.