Sosyal medya fenomenlerine yönelik kara para aklama soruşturmaları, bu platformlardan elde edilen gelir ve vergi denetimlerini de yeniden gündeme getirdi. 2 yıl önce yapılan vergi düzenlemelerinin yetersiz olduğu tespiti üzerine yeni bir taslak çalışma başlatıldı. 

Kıvanç El

Türkiye bir süredir sosyal medya fenomenlerinin güzellik merkezleri adı altında kara para akladıkları iddialarını konuşuyor. Bu kara para aklama adımlarının yanı sıra sosyal medyadan elde edilen gelirler tüm kamuoyunun takibinde. Bu vergilendirme “Maliye”nin de takibine daha fazla girmiş durumda...

Sosyal medyadan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için 2021 yılında kanun çıkarılmıştı. Vergi müfettişleri uzun zamandır sosyal medyadan para kazanan kişileri takip ederek vergilendirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda reklam geliri elde edenlere yönelik tespitlerde vergi ödemeyenlere ilişkin cezalar da kesiliyor. Bu incelemeler sosyal medya platformu üzerinden reklam geliri elde eden yani sosyal medya şirketinin kişiye yatırdığı gelirler üzerinden üzerinden yapılabiliyor.

Fakat, bir sosyal medya kullanıcısı örneğin bir yayın açıp “bağış” toplarsa, ya da kişisel hesabına ödemeler yapılırsa veya bir şirketin gizli reklamını yaparak oradan gelir elde ederse bu gelirlere dair vergi kontrolü yapılamıyor. 

Diğer bir konu da gelirin dışında kara para aklama… TikTok’ta Parasını aklamak isteyen biri fenomen olan bir sosyal medya kullanıcısına “hediye” ya da “bağış” adı altında para gönderebiliyor.

Artık bu “bağış toplanması” gibi konular da mercek altına alınıyor. Bu konuda “kolay para” kazanma süreçleri kamuoyunda herkesi rahatsız eden başlıklardan. Bu nedenle bu adımın atılması şart. 

Buraya kadar her şey normal ve yapılması gereken başlıklar. Ancak ortada bir “torba yasa” varsa tartışmalar da başka çerçevede olacak gibi. 

Hükümet doğru olan vergilendirme adımlarının yanı sıra bir “ahlak” araştırması ve denetimine de başlıyor gibi… 

Son olarak TikTok’ta “laz kızı” adlı bir hesaptan müstehcen yayın yapıldığı gerekçesiyle hesap sahibi gözaltına alınmıştı.  Meclis’te TikTok temsilcileri ile hem vergilendirme konuşulacak hem de “aileye zarar veren” ve “ahlakı bozan” başlıkları da ele alınacak. 

Hükümet “ahlak” başlığında lisans iptali, bant daraltılması, reklam yasağı verilmesi gibi başlıkları da gündeminde tutuyor. Aslında ceza kanunlarında “müstehcenlik” suçu var, “ırkçılık” suçu da var. Ancak sosyal medyaya dair ayrı bir düzenleme yapılarak denetimin artırılması iktidarın gündeminde görünüyor. 

TikTok temsilcileri 7 Aralık Perşembe Meclis’te olacak. Gözler o toplantıdaki başlıklarda olacak. Ortaya çıkacak yasal düzenlemenin bir “yasak” düzenlemesi olmaması umuduyla.