Türkiye’de hiçbir vatandaşın, Kurtuluş ve Kuruluşu iyi bilmeden, bugünü anlaması ve yarını yönetmesi mümkün değildir.
Türk mevzilerinin bulunduğu hat Afyon’un doğusundaki İscehisar’dan geçmekteydi. Bugünkü şartlarda İscehisar-İzmir arası mesafe karayolu üzerinden 352 Km.dir. O günkü şartlarda dağ bayır düşman hatlarını yararak ilerleyen Türk askeri sıcak Ağustos ayında günde 30 km den fazla ilerleyerek 14 günde İzmir’e ulaşmıştır. İşte tüm dünyayı şaşkına çeviren bu yıldırım harekâtıydı. Büyük Taarruzdan bir gün önce, Anadolu'nun tüm dünya ile haberleşmesi tamamen kesildi. 26 Ağustos Cumartesi günü başlayan Türk taarruzu hakkında hiç bir haber yok 27 Ağustos Afyon kurtarılıyor. 28 Ağustos’ta ilk haberler dünya başkentlerine ulaşmaya başlıyordu. Türkler taarruz ediyordu. Ama hiç kimse bu taarruzun kapsamını, hedefini, büyüklüğünü hala fark edememişti.  Mustafa Kemal’e 26 Ağustos’ta harekâtın hedefini soran komutanlara cevap vermemişti. 30 Ağustos Çarşamba sabahı Afyon'da şiddetli çarpışmaların olduğu, Türklerin bir saldırıya geçmiş olabileceği, ancak halen doğrulanamadığı gibi haberler dünya ajanslarına düşmeye başlamıştı.  Taarruz 30 Ağustos günü çok önemli hedefleri ele geçirmiştir. 
 Er-6Mustafa Kemal ATATÜRK 30 Ağustos günü yazdığı emir şu şekildedir. “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ ORDULARI! Afyonkarahisar - Dumlupınar büyük meydan muharebesinde zalim ve mağrur bir ordunun asıl muharebe birliklerini inanılmayacak kadar az bir zamanda imha ettiniz. …..Sahibimiz olan büyük Türk Milleti, istikbalinden emin olmalıdır. Muharebe meydanlarındaki maharet ve fedakârlıklarınızı, yakından müşahede ve takip ediyorum. …..Bütün arkadaşlarımın Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri verileceğini göz önüne alarak ilerlemesini ve herkesin fikrî güçlerini, kahramanlık ve vatanseverliğini, birbirleriyle yarışırcasına göstermeye devam eylemesini talep ederim. Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!”.
Türk Ordusu günde 30 km’den fazla yol giderek 14 günde İzmir’e ulaşmıştır. Bu inanılmaz, insanüstü güç ve gayret Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasını sağlamıştır. 
Aradan yıllar geçmiş ve II.Dünya harbinde Fransa’ya saldıracak Almanya Diktatörü Hitlerin önüne getirilen plan için “bu yine 1915’lerin Schlieffen Plan” diyerek  ret etmiştir. Türklerin 1922’de Büyük Taarruzdaki stratejisinin örnek alarak; adına “Blitzkrieg-yıldırım harekâtı” verilen planı onaylamıştır. Tarihin garip bir cilvesi her iki harekât ta 14 günde bitmiştir. 
Türk askeri 09 Eylül’de düşmanı denize dökerek savaşı fiilen bitirmiştir. Ancak Kurtuluş Savaşı bitmemiştir. Daha kurtarılacak Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, İstanbul ve Koca Trakya vardı. Başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, 27 Ağustos sabahı Mustafa Kemal Paşa'ya kuşattıkları Çiğiltepe’yi yarım saat sonra alacaklarını bildirmesine rağmen başaramayınca hayatına son veren Miralay Reşat (Çiğiltepe)’ı; kanlarını bu vatan için akıtan, tüm silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum.