Tokyo 2020’de 108 sporcu ile katıldığımız olimpiyatlarda 2’si altın 35 madalya aldık ve sıralamada 35'inci olduk. Ancak sıralamayı altın madalya belirliyor. Mete Gazoz’un, okçulukta; Busenaz Sürmeli’nin, kadın boksta aldığı 2 altın madalya ile gelen 35'inciliğe karşı, altın sayısı fazla olan Konya şehri büyüklüğündeki ülkeler bizim önümüzde yer aldı.
Ergun Mengi
Paris 2024 Olimpiyatlarına katılım sayımız maalesef 101’e düştü. Olimpiyata çok sporcu göndermenin başarı ölçüsü olmadığı, elit sporcularla temsil edilmenin daha önemli olduğu bir gerçektir. Olimpiyat barajını geçemeden boş kalan kotaları doldurmak için Dünya sıralaması üzerinden alınan kotalarla, olimpiyatlarda başarı beklemenin mümkün olmadığını hepimiz Paris 2024’de görüyoruz. Sporcularımız ilk turlarda olimpiyata veda etmektedir.
Olimpiyat kotası nasıl alınır?
Öncelikle her dalda belirlenmiş olimpiyat barajını geçmek gerekmektedir. Bu barajı geçmek yetmez, 3-4 kişilik ülke kotası kapsamında en iyi dereceyi almak gerekir. Örneğin 100m olimpiyat barajını geçen onlarca sporcusu varken, ABD’yi olimpiyatta sadece en iyi 3 sporcu temsil edebilmektedir. Ülke kotası olmasa zaten birçok dalda sadece 3-4 ülkenin sporcularını izlemek zorunda kalırız ki bu olimpiyat ruhuna aykırıdır.
Türkiye’nin almış olduğu 101 kotanın büyük bir kısmı, barajı aşarak veya elemeleri kazanarak değil, kalan boş kotaların dünya sporcu sıralamasıyla alınan kotalardır.
Örneğin; Genç yaştan itibaren Türk atletizminin umutlarından biri olarak gösterilen cirit atıcı Eda Tuğsuz, 2016'da dünya gençler üçüncüsü oldu. Aynı yıl Avrupa Şampiyonası'nda ve 2017'de Dünya Atletizm Şampiyonası'nda finale çıktı ve 20 yaşında dünya beşinciliğine ulaştı. Ancak 2024’de 64 m olimpiyat barajını geçemediğinden Sıralama ile son sporcu olarak 32. sırada kota alabildi.
Avrupa ve Dünya şampiyonalarında alınan madalyaların olimpiyata yetmediği görülmektedir. Alt yapıya önem verilmemektedir. Örneğin 2028 Los Angeles olimpiyatları için bugün 16-20 yaş grubunda olan sporculara, dört yıllık özel bir hazırlık planı yapamazsak son anda gelen kotalarla yine avunmak zorunda kalırız. Bugün sporcularımızı bu seviyeye getiren çalıştırıcılara çok teşekkür ediyorum. Ancak bu sporcuları olimpiyatta madalya alabilecek seviyeye getirebilecek yetkin hocalar teslim etmek gerekir.