Türkiye yavru vatandaki soydaşlarını Rum-Yunan katliamından kurtarmak için 20 Temmuz 1974’de Barış Harekatı’nın startını vermişti. KKTC’nin yeni Ercan Havaalanı da geçen yıl bu anlamlı günün yıl dönümünde açıldı ve faaliyete başladı. Siftahı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

Ercan Havalimani 0001Hakan Şanlıtürk

İnsan oralara gidip böyle eserleri görünce epey mutlu oluyor. Tabi bir gazeteci olarak siz kıymetli okurlara daha detaylı bilgiler vermek de icap ediyor.

Gelin sizlerle şöyle bir ‘Ercan’ turu yapalım…
Ercan Havalimanı, ismini Kıbrıs barış Harekatı’nda şehit olan Binbaşı Fehmi Ercan’dan alıyor. Ercan’ın mezarı da Girne Karaoğlanoğlu şehitliğinde bulunuyor.
Yeni Ercan Havalimanı ile doğal olarak imkân ve kabiliyetler arttı.  En son teknolojiyle donatılan havalimanı aynı zamanda doğa dostu ve modern mimarisi ile de dikkat çekiyor. Ercan Havalimanı, T&T Havalimanı İşletmeciliği tarafından işletiliyor.

KKTC’nin ilk tüneli Ercan’da…

Ercan, KKTC Havacılık sektörü için büyük bir yatırım. 10-12 milyon yolcu kapasitesine sahip. Her tip ve büyüklükte uçak rahatlıkla inebiliyor.

Sadece az sayıda havalimanlarında bulunan ve alttan araçların üstünden uçakların iniş ve kalkış yaptığı pistin yer aldığı bir de tünel mevcut. Yapılan tünel KKTC’nin ilk tüneli olması bakımından oldukça önemli.

Kıbrıs’a özgü zeytin ağacı simge oldu...

Havalimanı’nın iç mekândaki sütunları Kıbrıs’a özgü zeytin ağacını simgeleyecek şekilde tasarlandı. Hem tasarımı hem teknolojisi hem de turizme sağlayacağı direk katkısı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan modern yüzü Ercan havalimanı.

İhtiyaç duyulması halinde yeni Ercan Havalimanı’nın yanına aynı boyutlarda bir terminal daha inşa edilebilecek ve yolcu kapasitesi daha da artırılabilecek.

Havalimanında ünlü markaların içerisinde da yer aldığı geniş Duty free ile CIP salonları, yeme içme mekânları, Kıbrıs’a özgü yiyecek-içecek alanı da mevcut durumda. Ayrıca, pasaport sonrası hava bölümünde yer alan ve ‘Zaman tüneli’ olarak adlandırılan bir tünel var. Havalimanında ayrıca 24 saat sağlık hizmeti ile sürekli bir ambulans bulunuyor.
Ercan Havalimani 0060Pist uzunluğu 3 bin metre…

Toplam 7 milyon 800 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen yeni Ercan Havalimanı’nın yeni pist uzunluğu 3 bin metre, genişliği ise 45 metre ile her model yolcu uçağının kullanımına uygun şekilde yapıldı.
Yeni Ercan Havalimanı’nda 9 adet körük, 21 adet de açıkta olmak üzere toplam 30 uçaklık park alanı yer alıyor.
Ercan’ın yeni terminal binasında, gelen ve giden yolcu bölümünde 44 adet pasaport kontrol noktası, 60 adet de check- inn yer alıyor.

Havalimanı ayrıca, 5 bagaj alım yeri, 26 adet x-ray cihazı ve 4 kilometre uzunluğunda saatte 5 bin bagaj kapasiteli bagaj sistemine sahip.

40 bin metrekarelik ve bin 500 açık ve kapalı araç kapasiteli kapalı otoparkla birlikte havalimanı, otoparktan terminale asansör ve yürüyen merdiven sistemleriyle yolcularına çok daha güvenli hizmet verir konumda.
Ercan Havalimani 0044

Güneş paneli, çöp ayrıştırma ile doğa dostu…

Yeni Ercan Havalimanı’na ek olarak projesi hazırlanan ve yapımına başlanılan güneş panelleriyle kendi enerjisini kendisi karşılayacak ve doğa dostu bir havalimanı konumunda olacak.

Ercan Havalimanı terminalinde yeni VIP binası yer alıyor. VIP binasında bir de duty free bulunuyor. Ayrıca, 4 bin 500 metrekarelik itfaiye binası ve katı atık ile çöp ayrıştırma tesisi de mevcut.
Yeni havalimanında yapılacak su arıtma tesisinden elde edilen su, peyzaj ve tuvaletlerde kullanılacak.
T&T Havalimanı İşletmeciliği, Ercan Havalimanı’nın yeni terminalini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı ve tüm yolcuların hizmetine sunduğu için büyük bir gurura sahip.

Türkiye ve KKTC'de kalkınmayı katlayacak, insanlarımızın refahını artıracak ve dünyaya gururla sunacağımız tesislerimizin çoğalması temennimiz…