Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ülkede iktidar biziz" mesajlarını verdiği grup toplantısının ardından partisinin kritik MKYK toplantısına başkanlık etti. Toplantıda seçim sonuçlarının detaylı analizi yapılıp "eleştiri" ve "özeleştiri" mekanizmalarının işletilmesi bekleniyordu. Ancak bu tam olarak gerçekleşmedi denebilir.
Kıvanç El
Edindiğimiz bilgiye göre, seçimlerin analiz edileceği toplantıda bir açılış konuşması yapan Erdoğan'ın partinin ilk kongresinde kapsamlı değişimin gerçekleşeceği mesajını verirken, bu tarihe kadar "geniş olmasa da dar kapsamlı birkaç değişiklik" olabileceğine vurgu yapıyor.
AK Parti, Mayıs ayının son haftası gerçekleştireceği MKYK toplantısında "olağan kongre" kararını alabilir. Tarihin eylül, ekim ayları gibi olması bekleniyor.
AK Parti içerisinde "azınlık" kalan ve "söylemde değişiklik" bekleyen bir kanat ise beklediği mesajı MKYK'da alamamış durumda. Yani "reform", "özgürlüklerin artırılması" gibi başlıklarda AK Parti "yeni bir politika" ortaya koymayacak. Gazeteci Abdülkadir Selvi'nin de kaleme aldığı gibi "Osman Kavala" başta olmak üzere Gezi tutuklularının serbest bırakılması gibi başlıklardaki "umutların" gerçekleşmesi ise zor.
AK Parti'de yerel seçime analizler de bitmiş değil, sürecek. Ancak başta Erdoğan olmak üzere AK Parti'de genel inanç, "seçmenimiz sandığa gitmedi", "büyük bir gerileme kaybımız yok", "seçmenimiz genel seçimde yine bize oy verecektir" şeklinde ortaya çıkmış durumda.
"Kent Lokantaları" tartışması
Seçim analizlerinin yapıldığı toplantıda söz alan bazı MKYK üyeleri Ekrem İmamoğlu'nun Kent Lokantaları projesi de gündeme getiriyor. Erdoğan'ın bu projeyi "seçim kazandıran bir çalışma gibi basit bir çalışmayı büyütmek yanlış" yorumu yapıyor ve kurmaylarına biraz sitem ederek, "Ne hizmeti veriyorlar? Milyonlar buradan hizmet alıyor gibi bir algı var. Bir hizmet yok, bu algıya siz de yol açıyorsunuz" diyor. Kent lokantalarına dair tartışma Erdoğan'ın projeyi kendi partisinin abarttığını söylemesi ile MKYK'da sonlanıyor.
Toplantıda partisine yönelik seçim sonrası yapılan yorum ve eleştirileri de değerlendiren Erdoğan, "Sosyal medyadan yazılanlara, çizilenlere bakmayın. Kimse o mecralardan bize ayar veremez. Biz milletin sesini duyarız" yorumu da yapıyor. Toplantıda aday belirlemelerdeki yanlış adımlar da konuşuluyor. Bu noktada Erdoğan'ın aday belirlemede etkin isim olan Efkan Ala'ya yönelik eleştirileri geri çevirip, "tek bir isme sorumluluk yüklenemez" ifadelerini de kullanıyor.
Manisa'da yanlış adaylarla seçime girildiğinin bir kurmay tarafından işaret edilmesi üzerine de Erdoğan dikkat çeken bir yorumla, "Manisa'yı biz belirlemedik, ortağımız MHP belirledi" demekle yetiniyor.
Mülakat vaadi
Deneyimli bir MKYK üyesinin, "Gençlerde partimize üye olunmazsa kamuya işe giremeyeceğine dair bir inanç var. Gençler bu yönde tepki de gösteriyor. 'Mülakatların kaldırılacağı' sözünü verdik ama adımlar atılmadı" yorumu yapması üzerine Erdoğan bu sözlere tepki gösteriyor. Kendisinin mülakat kaldırılacağına dair bir söz vermediğini söyleyen Erdoğan'ın "illegal yapılar devlete sızar. Mülakat gerekli bir uygulama" yanıtı vermesi dikkatlerden kaçmıyor.
AK Parti'nin seçim beyannamesinde "görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında" kamuya alımda mülakatın kalkacağı duyurulmuştu. Ancak hangi alanda mülakat olacağı hangi alanda olmayacağına dair bir değerlendirme seçimin üzerinden 1 yıl geçmesine karşın hala netleştirilmedi. Görünen o ki artık tamamen gündem dışında…
Yerel seçimlerde ana gündem ekonomi, enflasyon ve emekliler başlığı idi… Ak Parti MKYK'da da bu başlıklara dair sıkıntılar çok kısa ele alınmış. Erdoğan bu konuda çalışmalar olduğunu ve mevcut ekonomi modelinden sapma olmadan çalışmaların süreceği mesajını vermiş.
Son olarak, Erdoğan'ın toplantıda "gereğini yapacağız" ifadelerini sıkça kullandığını da öğrendik. Bu gereğin ne zaman ne şekilde yapılacağını görmek için sanırım biraz daha zaman gerekiyor.