Muhafazakar kesim 28 Şubat’ın kendilerine karşı bir darbe girişimi olduğunu iddia ederken şöyle bir geçmişe baktığımda bu noktaya durup dururken gelmediğimizi gördüm...
Süreyya Oral
Muhafazakar kesimin bilinen ilk kavgası TOBB genel başkanlığı seçimleri sırasında 1969 yılında ortaya çıktı... Necmettin Erbakan bu seçimlerde aday olmuştu... Türk Ocağı'nda yapılan kongrede Erbakan’a yakın kişiler ilk sert tepkisini burada gösterdi ve kongreyi izleyen gazetecilere saldırdılar… Sonuçta Erbakan bu kongrede aradığını bulamadı…
Muhafazakar kesimi yakından tanımam Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında oldu. O zaman başbakan yardımcısı olan Erbakan’ı Doğu ve Güneydoğu’ya yaptığı gezi sırasında yakından tanıdım... Burada ilk karşılaştığım genelde aynı tür kıyafet giyen ve bıyıkları badem bıyık olan kişilerdi... Sanki hepsi bir tornadan çıkmış gibilerdi.. Bizler onların içinde davranış, kılık kıyafetimizle sırıtıyorduk… Her uğradığımız ilçede gidilen ilk yer cami idi. Mutlaka her ilçede namaz kılınıyordu… O dönem sohbetler sırasında öğrenmiştim, Erbakan kendilerinden olanları gördüğünde tanıyabilmek için badem bıyık mecburiyetini çıkarmış, bayanların da tanınırlığını sağlamak için türban takmalarını istemişti. Erbakan’ın türbanı istediği tarihe kadar Anadolu insanı ve büyüklerimiz bildiğimiz usulde başlarını eşarp ile kaparlardı…
1994 yerel seçimlerinde sol kesimin çoklu aday çıkarması büyük illerde muhafazakar kanadın önünü açtı. Aldıkları yüzde 25-30 ile birçok belediyede başkanlığı kazandılar…
Bu arada askerin laikliğe ve irtica tehlikesine karşı hassasiyeti bilindiği için bunun kaşınması amacıyla türban meselesi tek sorunmuş gibi toplumun önünde sürekli tutulmaya çalışıldı.. Erbakan’ın Konya mitingi bu kaşımanın bir kilit noktasıydı.. Yine Erbakan’ın başbakanlığı döneminde tarikat liderleri ile hocaları abartılı bir şekilde başbakanlık konutunda ağırlaması, yine Kudüs olayları bahane edilerek yapılan eylemler, tankların Sincan sokaklarında yürütülmesini ve 28 Şubat sürecini getirdi… Merve Kavakçı’nın milletvekili olarak Meclis’e türbanla girmesi ve yeminini bu şekilde yapmak istemesi, tırmanmada gelinen ne ilk ne de son nokta oldu...
Bu arada birçok ilde de muhafazakarların değişik eylemleri süreli gündemdeki yerlerini tutmaya devam etti.
Bu tavırlardan sonra muhafazakar kesim işi iyice abartarak buradan bir mağduriyet çıkarıp bunun üstünde tepinmeye başladı... İktidar olduklarında da Ergenekon diye bir örgüt imal edip Silahlı Kuvvetler mensuplarını buradan yargıladılar…
Aradan geçen yıllara rağmen kendi tavır ve hareketleri ile getirdikleri 28 Şubat üzerinde bugün bile tepinmeye devam ederek toplumda ordu ve laiklik karşıtı bir hava oluşturmanın çabası içinde görünüyorlar….