Yerli Malı "869"
Ergun Mengi
Dr. (E) Tuğamiral Ergun
Yerli Malı Haftası (Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye’de tüm okullarda kutlanır. Niçin okullarda dedim, çünkü okul gelecektir. Öğrenciler ülkemizi ileriye götürecek sosyal sermayemizdir.
Başbakan İsmet İnönü, 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yapar. Bu konuşmasında, ulusal ekonomi, yerli malı ve tasarruf konularının önemini anlatır. İşte bu konuşmanın yapıldığı 12 Aralık günü, ülkemizde yerli malı haftası olarak kutlanır.
Haftanın amacı, yerli malı tüketimin artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ‘’yerli malı kullanmanın önemi’’ vurgulanır.
Kurtuluş savaşından yeni çıkan ülkemiz, daha Lozan Antlaşması dahi imzalanmadan, savaşın ayak sesleri susmadan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, “Ekonomik kalkınma, Türkiye›nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refah Türkiye idealinin belkemiğidir” hedefiyle 17 Şubat - 04 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir İktisat Kongresini toplamıştır. Alınan kararlarda özetle; “İstiklalin tamamiyeti ancak istiklal-i mali (ekonomik bağımsızlık) ile mümkündür. Unutmayalım ki başkasının parasıyla zengin olunmaz sadece onun boyunduruğu altına girilir, gerçek özgürlük için prangalardan kurtulmak için ekonomik bağımsızlık şarttır. Yabancıların kurdukları tekellerden kaçınılmalıdır. Türkiye halkı, sarf ettiği eşyayı mümkün mertebe kendi yetiştirir. Türk kadını ve kocası, çocuklarını iktisadi misaka göre yetiştirir.” denmektedir
Günümüzde benzer ekonomik sıkıntıları çekmekteyiz. Ancak, etrafımıza baktığımızda üretmekten ziyade ithal eden, üretmeden tüketen bir yapının olduğunu görmekten üzüntü duyuyoruz.
Bugün, araba, vb sanayi mallarından bahsetmiyorum, isimleri dahi Türkçe olmayan deodorant, krem, losyon standına gidin, el aletleri reyonuna gidin pense, tornavida, akülü el aletlerine bakın, belki bir ikisi hariç hepsi ithal maalesef. Yerli malı sandıklarımızın çoğunluğunun sahibi yabancılar. Bu nedenle bu hafta ne kutlayacağımızı tespit etmekte zorlanıyoruz.
Yazının başlığına gelecek olursak, Satılan malların üzerinde yer alan numarada “Bargot” ilk 3 rakam ülke kodu olup, Türkiye’nin ülke kodu “869”dur. Yani mal Türkiye’de üretildiyse numara 869 ile başlar. Haydi, 869 bilincini başlatalım. Paramız ülkemizde kalsın.
Yorumlar