Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkındaki suç duyurusu sonrası yargı içerisinde başlayan krize dair Beştepe ve AK Parti içerisinden farklı bakış açılarıyla farklı yorumlar geldi.
Kıvanç El
AK Parti ve Beştepe içerisinde özellikle son dönemde yargı ve güvenlik politikalarına yaklaşımda farklı bakış açıları bu kararlar sonrası artık iyice açığa çıktı. Beştepe ve AKP’de; “Yargıtay’ın kararını doğru bulanlar” ve “AYM kararlarının uygulanması gerektiğini düşünenler” şeklinde görüşler var…
Ancak AYM kararını hatalı bulsa da uygulanması gerektiğini düşünen ve Yargıtay’ın suç duyurusu ile başlayan krizin “yargı içi kavga görüntüsüne” yol açtığı için eleştiren bir cenah da var.
AK Parti içerisinde Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Grup Başkanvekili ve eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Artvin Milletvekili Faruk Çelik gibi isimler yaşanan tartışmayı eleştirirken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, eski Bakan Mustafa Varank net şekilde Yargıtay’a desteğini açıkladı. Uçum’un ilk açıklamasındaki “Batıcı” göndermesi de yine AK Parti içerisindeki isimlere…
AK Parti içerisinde çok daha sert yorumlar yapanlar Yargıtay’ın kararının “Meclis’e balans ayarı” vermek olduğunu savunanlar da var…
Ancak tüm bu tartışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrını belli etmesi artık bu konuyu AK Parti içerisinde kapatacak… Erdoğan açık şekilde AYM kararlarını eleştirip Yargıtay’a desteğini ifade etti. Ayrıca “Eğer partimden bazı arkadaşlar da burada Yargıtay’ı yerip, Anayasa Mahkemesi’ne övgüler düzüyorsa onlar da yanlış yapıyorlar” ifadelerini de kullanarak da aslında partisine “nerede durmaları gerektiğini” de göstermiş oldu…
Ayrıca bu çıkışlar sonrası AYM’nin artık alacağı her karar “uygulanacak mı / uygulanmayacak mı” tartışmalarını da beraberinde getirecek. Her ne kadar Anayasa “uygulanmalı” dese de…
İttifakın diğer ortağı MHP zaten uzun süredir Anayasa Mahkemesi’ni hedef haline getirmişti. Hatta Devlet Bahçeli, “AYM’nin kapatılması gerektiğini” dahi söylemişti.
MHP’nin uzun süredir devam eden bu duruşu ve Erdoğan’ın 10 Kasım itibariyle yaptığı AYM’ye karşı çıkış sonrası artık iktidar cephesinde görülen o ki; tek gündem “Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştirmek” olacak…
Hem AK Parti hem MHP bir süredir Anayasa çalışması yapıyor. Bu çalışmalar yerel seçim sürecinde gündemde tutulacak ve sonrasında da Meclis gündemine getirilecek. Bu adım ile birlikte artık “yeni bir Anayasa Mahkemesi” kurulması en önemli gündem olacak. Kendi atadıkları üyelerin kararlarına dahi tahammül edemeyen iktidarın nasıl bir AYM kurgulayacağı ise bu “yeniliğe” dair endişe doğuruyor…