Kıvanç El Zaman zaman yurtdışında fiyatlara vergi dahil edilmeden yapılan satışlar Türkiye’de de örnek gösteril...

Kıvanç El

Zaman zaman yurtdışında fiyatlara vergi dahil edilmeden yapılan satışlar Türkiye’de de örnek gösterilir. Çünkü 100 liraya aldığınız malı kasaya gittiğiniz zaman 120 lira ödediğinizde ödediğiniz verginin de farkına varırsınız ve belki bir farkındalık yarattığı savunulur.

Her zaman tartışılan vergi sistemi son dönemde ardı ardına gelen ve deprem gerekçeli yeni vergilerle bir kez daha gündem.  Elbette bir süre sonra bu vergilere de toplum alışacak ve bu konu gündemdeki yerini başka bir konuya bırakacak…

6 Şubat depremlerinin ardından bir kampanya başlatıldı… “Türkiye Tek Yürek” kampanyası. Burada 115 milyar liralık bir para toplandığı duyuruldu. Ancak bu paranın büyük kısmı yani yaklaşık 40 milyarlı liralık kısmı hala vaat edenler tarafından ödenmedi. Bu kişiler kimdir değildir bilmiyoruz… Şov yapan isimlerden, büyük müteahhitlerden hangileri ödemedi açıklansa, deşifre edilse iyi olur.

Meclis’e deprem için getirilen ek MTV’nin bütçeye katkısı 30 milyar lira.  Vatandaştan alınan bu 30 milyar liranın peşine düşüldüğü kadar, sözünü verip 40 milyar liralık yardımı yapmayanların da peşine düşülmesi şart…

Söz konusu bu kampanyaya Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank Turkcell, Türk Telekom, TMSF, THY, Borsa İstanbul, Türkiye Sigorta toplamda 83.5 milyar lira bağış yaptığını duyurmuştu.

Milyonlarca vatandaş ise SMS ile bağış yaptı. Bunlar zaten kasaya girdi. Ayrıca birçok firma da yardımı hesaplara yatırdığını duyurdu. Yani 115 milyarlık liralık paranın vatandaşlar tarafından gelen kısmını da hesaba katarsak eksik 40 milyarlık bölümün en az 10 milyarı kamu kurumlarının vaat edip ödemediği paralar.

Devletin sağ cebinden alıp sol cebine koyması elbette zaten en baştan manasız bir uygulama idi. Ancak bu bile yapılmamış görünüyor.

Konunu bir önemli kısmı daha var. Toplanan 75 milyar lira ne yapıldı? Aynı vergilerimiz ne oluyor, nerede harcanıyor gibi konularda hesap sorulmadığı gibi depremzedeler için toplanan paralar nerede, nasıl harcanıyor diye sorulması gerekiyor. Hükümet de bu paraları nereye harcandığını kuruşu kuruşuna açıklaması şart. Aynı vergilerimizi takip etmemiz gerektiği gibi bu yardımların da yerine ulaşıp ulaşmadığı sorgulanmalı.