Sorunları ortak olmasına karşın, bugüne değin 1 Mayıs kutlamalarında bile bir araya gelemeyen işçi sendikaları konfederasyonları, tabanlarının yoğun talebi karşısında sonunda ortak mücadele kararı aldı.

Şükrü Karaman

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, en büyük konfederasyon sorumluluğu ile ağabeylik yaparak DİSK ve Hak-İş başkanlarını ortak mücadelede buluşturdu. Zira dayanılmaz boyuta ulaşan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon sağcı solcu demeden tüm emekçinin, emeklinin cebini boşaltıyor, satın alma gücünü her geçen gün aşındırıyor. Her ne denli iktidara yakın olsa bile Hak-İş’in tabanı da ekonomide yaşanan sorunlardan oldukça etkileniyor. Yaşanan sorunlar ortak, küçülen ekmek ortak, ücretlerin gerilemesi ortak. Bu tablo karşısında ortak mücadele de kaçınılmazdı.  

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, zaten her gün sokaklarda ve meydanlarda emekçinin, emeklinin sorunlarını kadının gür sesiyle dile getiriyor. Adeta tek kişilik ordu gibi yurdun dört bir yanında tabanı ile buluşuyor.

Bıçak kemiğe dayanınca Türk-İş ve Hak İş de meydanlara inme kararı aldı. 2 milyonu aşkın sendikalı işçiyi bünyelerinde barındıran üç konfederasyonun ortak mücadelesi, mitingleri, emekçinin, emeklinin sesi hükümet tarafından umarım görülür, duyulur.   Emekçi ortak mücadele ile daha güçlü olacaklarının ayırtına sonunda vardı.    

Temmuz ayında Türk-İş’in ev sahipliğinde Ankara’da bir araya gelen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, başta hayat pahalılığı olmak üzere emekçiyi vuran mevcut vergi sisteminin yeniden düzenlenmesi, asgari ücrete yılbaşına kadar ara zam yapılması, kamu işçilerine ek zam verilmesi, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması gibi çalışma yaşamının temel sorunlarının çözüme kavuşturulmasını hükümetten istemişti.

Üç konfederasyon hükümete gönderdikleri mektupta şu taleplerde bulunmuştu;

“Vergide adalet istiyoruz.Asgari ücret acilen artırılmalı. Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücret seviyesinde ücret alıyor. Kamuda ücret dengesizliğine son verilmeli. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalı. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı. Taşeron işçiler kadroya alınmalı. Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle çalışanların hakları budanmamalı. Çalışma yaşamında ayrımcılık son bulmalı. İnsan onuruna yakışır iş ve çalışma ortamı sağlanmalı.”   

Yaptıkları başvuruya siyasi iradeden yanıt alamayan işçi sendikaları konfederasyonları,  önce her ilde kendi  mitinglerini yapma kararı aldı. Bu ay içinde düzenlenecek mitinglerde emekçiler  “Geçinemiyoruz”  diye haykıracak. Eğer hükümetten yine olumlu yanıt gelmezse bu kez Ankara-Tandoğan Meydanı’nda  Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, geniş katılımlı ortak miting yapacak.

Emek, emekçi uyandı.