Utku ŞENSOY
İstanbul Valiliği temmuz ayında aldığı kararla kentte kaydı bulunmayan geçici koruma kapsamındaki Suriye uyrukluların kayıtlı olduğu illere geri dönmeleri gerektiğini a...
Utku ŞENSOY
İstanbul Valiliği temmuz ayında aldığı kararla kentte kaydı bulunmayan geçici koruma kapsamındaki Suriye uyrukluların kayıtlı olduğu illere geri dönmeleri gerektiğini açıklamış, 24 Eylül'e kadar süre vermişti. Valilikten yapılan açıklamada, İstanbul'da yasal kalış hakkı olmadığı halde kendilerine tanınan süre sonunda kentten ayrılmadığı tespit edilen geçici koruma kapsamındaki Suriye uyrukluların, Geçici Barınma Merkezlerine alınıp, kayıtlı oldukları illerde kalmaları amacıyla yaptırım uygulanacağı bildirildi. 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen illerden gelen ve kendilerine daha önce yol izin belgesi verilen geçici koruma altındaki Suriye uyruklular ise bu kapsamın dışında tutuldu.
Lebalep sıkış tepiş olan İstanbul için bu karar son derece yerindedir, doğru bir uygulamadır. Hızla yaşama geçirilmesi kentin selameti ve huzuru için gereklidir.
***
İHRACATTA UZAK PAZAR HEDEFİ
Ticaret Bakanlığı, “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamında yeni ihracat pazarlarını gündemine aldı. Bu çerçevede, 18 ülkeye yönelik ihracat için 80 milyar dolarlık hedef konuldu.
85 trilyon ABD doları büyüklüğe sahip dünya ekonomisinin üçte ikilik payına sahip olan bu 18 ülkeye yapılacak ihracatın yakın gelecekte dört kat artırılıp 80 milyar dolara ulaşması hedeflendi.
Bakanlığın “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamına giren 18 ülke arasında, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi büyük ekonomilerin yanı sıra, Avustralya, Endonezya, Filipinler ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi farklı coğrafyalardaki devletler yer alıyor.
[caption id="attachment_445951" align="alignright" width="465"]
Turizmde rekorlar sezonu[/caption]
***
TURİZMDE YÜZLER GÜLÜYOR
Turizmde rekor yılı olan 2019'un ilk 7 ayında 26 milyonun üzerinde turist ağırlamıştık. Bu yılın ilk 7 ayında ise Türkiye'ye 30 milyondan fazla, ilk 8 ayda 37 milyona yakın ziyaretçi geldi. Böylece en bereketli yıl olan 2019’un rekorları bu yıl kırılmış olacak. Bu sezon, Rus, Alman ve İngiliz turistler başı çekerken, Bulgaristan ve İran’dan gelenler bu üç ülkeyi izliyor. Rusya Federasyonu’ndan gelen turist sayısı yüzde 45’lik artışla şimdiden 5 milyona yaklaştı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yıl sonu itibariyle turizm hedeflerinin gerçekleştirilip, 56 milyar dolarlık gelir elde edileceğini ifade etti. Turizmde ülkemizin Akdeniz havzasındaki en ciddi rakipleri olan İtalya, İspanya ve Yunanistan’ı geçtiğimiz yıl hem ağırladığımız turist sayısında hem de gelir artışında sollayıp, dünyanın ilk 6 turizm destinasyonu arasındaki yerimizi sağlamlaştırmıştık.
Artık çıtayı daha da yükseltip yeni hedefin 80 milyon turist ve 80 milyar dolar turizm geliri olması lazım. Bunun için Avrupa’nın ekonomik gücü yüksek turistini ülkeye çekmenin yolları aranmalı. Sayıda az, günlük harcamada yüksek potansiyele sahip AB ülkelerinden gelecek konuklarla turizm gelirimiz daha da artacaktır.
[caption id="attachment_445954" align="alignright" width="445"]
Yaşlı ve emekli yurttaşlar mağdur, bir orta yol bulunmalı[/caption]
***
65 YAŞ ÜSTÜ TARTIŞMASI
Başkent Ankara'da özel halk otobüslerinin 65 yaş üstü yurttaşların ücretsiz ulaşım hakkını sonlandırmasıyla tırmanan gerginlikte kılıçlar çekildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan ücretsiz yolcu taşıması ile ilgili yeni bir hamle geldi. Yavaş, maliyet artışlarından şikayetçi olan özel halk otobüslerine, rest çekip, 65 yaş üstü yurttaşları ücretsiz bindirmemekte direnen 21 özel halk otobüsünü parka çekti. Yavaş, söz konusu özel halk otobüsleri ile ilgili, "Ya yapılan sözleşmeye ve kanuna uyacaksınız ya da otobüslerin hepsini bize satın ve gidin, başka iş yapın" dedi.
Dar gelirli 65 yaş üstü emekliler, kendilerine önemli katkı sağlayan ücretsiz yolcu taşıması uygulaması kaldırılırsa mağduriyet yaşar. Özel halk otobüsü işletmecileri de, akaryakıt fiyatlarındaki artıştan sıkıntı yaşıyor. Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, 2021 yılında pandemi nedeniyle düşen yolcu sayısını telafi etmek için kendilerine verdiği ek gelir desteğinin kaldırılmasından şikayetçi. Belediye ile özel halk otobüsleri işletmelerini ve 65 yaş üstü yurttaşları karşı karşıya getiren bu hassas konuda sorunun kaynağına inip ana nedene pek çok kişi kafa yormuyor. Ücretsiz ulaşım hakkı, “65 yaş ve üzeri yurttaşların, engelli vatandaşların ve engelli refakatçilerinin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması”, 2014 yılında yürürlüğe giren yasayla uygulanmaya başladı. Dolayısıyla konunun ana muhatabı Aile Bakanlığı! Bakanlık, belediyelerden ve özel halk otobüsü işletmecilerinden gelen talepleri değerlendirip, araç başına belirli bir miktar gelir desteği ödüyor. İşte sorun tam da bu noktada. Zira işletmeciler, bu gelir desteğinin yetersiz olduğunu ve maliyetleri karşılamaktan uzak olduğunu ifade ediyor.
Kanımızca başta yurttaşlar olmak üzere tarafların haklı gerekçeleri olabilir, ancak konunun ana mağduru emekli yurttaşlarımız. Yapılması gereken, mesai saatleri dışında otobüslerin boş olduğu 10-15 saatleri arasında başta Aile Bakanlığı olmak üzere, belediye ve özel halk otobüsleri işletmesi imkanları ölçüsünde katkı verip ücretsiz hizmetin devam etmesi gerekir.