Geçtiğimiz cuma günü dünya genelinde yaşanan internet kesintileri, dünyanın bugüne kadar yaşadığı en büyük çaplı siber kaos olarak nitelendirildi. Bu olay jeopolitik risklerin ve küresel yazılım hatasının bu ölçekte bir krize dönüşmesinin, aslında birkaç şirketin tekelinde olan siber güvenliğin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi.

Utku Şensoy

Dünya önümüzdeki dönem daha büyük çaplı kaoslara hazır olmalı. Öte yandan başta ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump olmak üzere çok sayıda ülke liderinin ifade ettiği gibi 2026 yılında yeni bir dünya savaşı olasılığının yüksek olduğu görülüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Almanya'ya uzun menzilli seyir füzeleri yerleştirme kararının Rusya'ya karşı bir hamle olduğunu belirterek, “Soğuk Savaş'a doğru emin adımlarla ilerliyoruz” sözleri gerilimin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Peskov, ABD'nin 2026'dan itibaren “Tomahawk” uzun menzilli seyir füzelerini Almanya'ya konuşlandırma kararına ilişkin, "Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere, Ukrayna'daki çatışmalara doğrudan katılıyor. Tüm bunlar ülkemizin savaş alanında stratejik yenilgimizi sağlamak için yapılıyor" dedi.

ABD ve Almanya ay başında yaptıkları ortak açıklamada, Tomahawk seyir füzelerinin yanı sıra diğer uzun menzilli silahların 2026'dan itibaren Almanya'ya konuşlandırılacağını duyurmuş, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da, “ABD'nin bu kararına askeri yanıt geliştireceğiz” şeklinde cevap vermişti. Rusya lideri Vladimir Putin'e göre, ABD'nin 2002'de Anti-Balistik Füze Antlaşmasından çekilmesi, Rusya'yı hipersonik silahlar geliştirmeye zorladı. Putin konuya ilişkin, "Hipersonik silahları, gelecekte ABD'nin stratejik bir füze savunma sistemi konuşlandırmasına yanıt olarak yaratmak zorundaydık" dedi.

Bazı stratejistler, 3’ncü dünya savaşı olasılığının intiharla eşdeğer olduğundan, nükleer füzelerin kullanılma olasılığından filan söz ediyor. Bize göre bu çok zayıf bir olasılık. Galibi olmayacak dünyanın sonunu getirecek bir nükleer savaşta kimse bu fitili ateşlemeye cesaret edemez. Taraflar yeni soğuk savaş döneminde önce birbirlerinin gücünü sınayacaklar. Bu bilek güreşinin en önemli hamlesi Hipersonik Füzeler olacak. Bin, 2 bin kilometre menzilli hipersonik füzeye sahip olan ülkeler bu savaşta bir adım önde olacak.

ABD bu tür uzun menzilli silahları Almanya'ya en son 1990'larda konuşlandırmıştı. Bin 100 kilometre menzilli Tomahawk füzeleri Almanya’dan bin 600 kilometre uzaklıktaki Moskova’ya kadar ulaşamasa da Rusya sınırlarına kadar vurma gücüne sahip.

 ABD’nin hedefi 1600 km. menzilli füzeler

ABD ordusu Orta Menzilli yaklaşık 1.000 mil (1.600 km) daha uzun menzile sahip füze istiyor. Böylece Berlin’den ateşlenen bir füze Moskova’yı vurabilir. ABD Kara kuvvetlerinin Uzun Menzilli Hipersonik Silahın öngörülen menzili bin 725 mil. (2776 Km.) Bu yıl içinde operasyonel kullanıma hazır bir LRHW’ye sahip olacaklar. Soğuk Savaşın bitmesiyle nükleer başlık taşıyan füzeler emekliye ayrıldı. Günümüzde Tomahawk füzeleri konvansiyonel savaş başlığı taşıyor.

Hedef süpersonik füzeleri ALMANYA’ ya konuşlandırmak

Yukarıda aktardıklarımız mevcut konvansiyonel silahlarda tablo böyle. Her ne kadar Tomahawk füzelerine nükleer başlık monte edilebiliyor olsa da daha önce belirttiğimiz gibi kimse kendi mezarını kazmaya cesaret edemez. Şu anda geliştirilmekte olan hipersonik silahların Almanya’ya konuşlandırılması ise Moskova’nın canını sıkıyor. Zira geleneksel savunma sistemleri hipersonik füzeler karşısında yetersiz kalıyor. Çeşitli ülkelerin çalışmalarına ağırlık verdiği hipersonik füzelerin hızı, savunma sistemleri karşısında büyük bir üstünlük sağlıyor. Durdurulamayan Silah olarak da nitelendirilen Hipersonik füzeler, düşmanın savunma yapmasına imkan vermeyecek kadar yüksek süratlere ulaştığı ve uçuş sırasında manevra yapabildiği için önlenmesi neredeyse imkansız. Rusya, Amerikan Ordusunun, bu silahlarla kendi topraklarına hatta başkent Moskova’ya kadar uzanabilecek olmasından rahatsız. 


Hipersonik Füze Üreten Ülkelerin Menzil Ve Hız Yarışı SürüyorHipersonik füzeler nedir?

Bu tür füzelerin hipersonik sürate erişmesindeki en büyük faktör, ramjet yerine scramjet motor teknolojisinden yararlanılmasıdır. Scramjet kullanımı, hipersonik füzelere sesin beş katı ve üstü hızlara erişme imkanı tanıyor. Füzeler uçuş hâlinde seyrederken, dışarıdan aldığı oksijeni bünyesindeki hidrojen yakıtıyla birleştirip oluşan yanma gücüyle hipersonik hız seviyesine çıkıyor. Süpersonik füzeler ses üstü hızlarda Mach 5’e (6.125 km/s) kadar olan hızlarda seyrederken, Hipersonik füzeler 5 Mach’ın da üzerindeki hızlarda yol alıp, ses hızından (1.235 km/s) en az 7-8 kat daha hızlıdır. Üretilen bazı füzelerin, 10 Mach’a kadar çıkabildiği iddia ediliyor. Başta Rusya olmak üzere, Çin, ABD, Avustralya, İran ve Kuzey Kore süpersonik füzelere sahip ülkeler. Hindistan ve Pakistan’ın da kısa menzilli süpersonik füzelere sahip olduğu biliniyor. Japonya, Birleşik Krallık ve Fransa da bu konuda çalışmalar yürütüyor. Rusya; Avangard ve 3M22 Zircon olarak isimlendirdiği iki hipersonik silah programını başarıyla yürütüyor. Rus nükleer kapasiteli hipersonik aero-balistik havadan karaya Kinzhal "Hançer" füzesi Kremlin’in iddiasına göre, 2 bin km'den fazla menzile, Mach 10 hıza sahip ve uçuşunun her aşamasında kaçınma manevraları yapabiliyor. MIM-104 Patriot, THAAD ve Aegis Sistemi de dahil olmak üzere bilinen herhangi bir ABD savunma sistemi Hipersonik füzelerle baş edemiyor. Çin'in Dong Feng-17 (DF-17) hipersonik süzülme aracı (Hypersonic Glide Vehicle - HGV) ile çalışan orta menzilli balistik füzesi azami menzilinin bin 800 ila 2 bin 500 km civarında olduğu tahmin ediliyor. Tahran yönetimi, Kasım 2023’te ikinci nesil Fettah füzesini tanıtırken Fettah 1 füzesinin ses hızından 13-15 kat daha hızlı hareket ettiğini ve 1400 kilometre menzile sahip olduğunu, Fettah 2 ile menzilin çok daha uzadığını iddia etti.

2 bin kilometre menzilli, 10 Mach hıza ve manevra kabiliyetine sahip Hipersonik füzeler mevcut teknolojilerle durdurulamayacağından, önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanıp buna sahip olmayan ülkelerin kabusu olacak. Bir ülkeye diz çöktürmek isteyenler, görünmez olan bu füzelerle 2-3 bin kilometre uzaktan askeri ve stratejik tesisleri, parlamento binalarını, başkanlık saraylarını hiçbir savunma engeline takılmadan bir anda yerle bir edebilecek. Bu silah karşısında başta Baltık Cumhuriyetleri, Doğu ve Orta Avrupa olmak üzere dünyadaki çoğu ülke korunaklı ve güvende değil. Rusya’dan Berlin ya da Viyana, Umman Denizi’nden Tahran ya da Kabil, Girit açıklarından Şam veya Bağdat rahatlıkla vurulabilir. Soğuk Savaşın1989’da sona ermesinin ardından, uluslararası ilişkilerde kullanıldığı biçimde, “Proxy War-Vekaletler Savaşı” başladı. ABD, Rusya gibi başat ülkeler kendi savaşlarını başkasına yaptırıyor. Vekalet savaşlarının örneklerini Afrika’dan Uzak Asya’ya, Orta Doğu’ya kadar görüyoruz. 

İHA ve SİHA’ lar, beşinci, altıncı nesil jet muharip uçakları derken orta ve uzun menzilli Hipersonik füzelerle, terörü maşa olarak kullanan ülkelerin er ya da geç başına bela olan, “Terör unsurlarıyla iş birliği” azalıp konvansiyonel başlıklarla “Hipersonik Savaşlar Dönemi” başlayabilir.