E1Dünyada engelli olan binlerce insan hayata tutunmakta ve topluma yararlı bir insan olmaya çalışmaktadır. Bu binlerce engelli arasında spora katkı yapan ve ülkemize madalyalar kazandıran onlarca sporcu var. Ben 03 Aralık Dünya Engelliler gününde bu başarılı sporcularımızdan bir kaçını sizinle tekrar tanıştırmak ve onların nezdinde tüm engelli sporcularımıza teşekkür ederek başarılarının devamını diliyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bedensel Engelliler, Özel Sporcular ve İşitme Engelliler Federasyonları bünyesindeki 50.000 sporcu sadece 2022 de yapılan uluslararası organizasyonlarda, ülkemize 200'den fazla madalya kazandırmıştır. 
ESevilay Öztürk; 2003 Kahramanmaraş doğumlu sporcumuz, serbest, sırtüstü, kelebek dallarında yarışmaktdır. 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda kadınlar 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde kazandığı bronz madalya ile Türkiye'ye paralimpik oyunlarda yüzme branşında tarihinin ilk madalyasını getirmiştir. Portekiz’in Madeira Adası’nda düzenlenen 2021 Para Yüzme Dünya Şampiyonası’nda 2 gümüş, 2 bronz madalya kazanmıştır.
Sümeyye Boyacı: Serbest, sırtüstü ve kelebek dallarında yarışan 2003 doğumlu Eskişehir’li engelli yüzücümüz, Sümeyye Boyacı: 2013'ten itibaren bu güne kadar kazandığı başarılara Ağustos 2018'de, Dublin’de gerçekleştirilen Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonasında 50 m sırtüstü kategorisinde altın madalya, 2019 Eylül ayında Londra’da düzenlenen Dünya şampiyonasında gümüş madalya kazandı. Portekiz’de düzenlenen 2022 Para Yüzme Dünya Şampiyonası’nda 50 m sırtüstü kategorisinde dünya şampiyonu oldu. 
Abdullah Öztürk'ten üst üste Paralimpik oyunları şampiyonluğu: 2016 Rio Olimpiyatlarında altın madalya kazanan Abdullah Öztürk, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda da masa tenisi tek erkeklerde altın madalyanın sahibi olarak unvanını korumuştur. 
Kübra Korkut Masatenisinde tarihe geçti: İspanya'nın Granada kentinde yapılan Para Masa Tenisi Dünya Şampiyonası'nda şampiyon olarak, Dünya Şampiyonası tarihinde altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu oldu. 
Golbol Kadın Milli Takımı: Tamamen kör olan veya görme engeli bulunan sporcular tarafından oynanan Golbol Kadın Milli Takımı, geçen yıl Aralık ayında Portekiz'de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nın finalinde Güney Kore'yi 10-4 yenerek, , Rio 2016 ve Tokyo 2020'de Paralimpik oyunları şampiyonluğu yanısıra, Dünya Şampiyonluğunu da elde etmiştir. 
Engelli Milli Atlet Hamide Doğangün: “Anneliğe de Spora da Engel Yok”: Türkiye şampiyonluklarının yanı sıra 2012 yılında yapılan Avrupa Şampiyonası’nda 200 metrede şampiyonluk elde eden Doğangün, 2015 yılında Katar’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda 100 metrede 2’ncilik, Londra’da yapılan 2017 Dünya Şampiyonası’nda 200 metrede 3’üncülük, Dubai’de 2019 yılında yapılan Dünya Şampiyonası’nda 3’üncülük, madalyalarını almıştır.  Dünya Para Atletizm Şampiyonası'nda kadınlar 800 metrede bronz madalya alan milli sporcu Hamide Doğangün, 2024 Paris Paralimpik Oyunları'na katılma hakkı kazandı.
Ampute Futbol Takımı dünya şampiyonluğuna ulaştı: Daha önce iki kez Avrupa şampiyonu olan Ampute Milli Takımı, İstanbul'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nın finalinde Angola'yı 4-1 yenerek Dünya Şampiyonu olmuştur.  Yaklaşık 15 bin Türk futbolseverin tribünden izlediği final maça ay-yıldızlı ekip, Bülent Çetin, Okan Şahiner, İsmail Korkmaz, Şeyhmus Erdinç, Kemal Güleş, Rahmi Özcan, Ömer Güleryüz kadrosuyla başladı. Millilerde ilerleyen dakikalarda Muhammet Yeğen, Serkan Dereli, Savaş Kaya ve Fatih Şentürk süre buldu. Türkiye, Angola ile 4 yıl aradan sonra bir kez daha finalde karşılaştı. Ev sahibi olduğu organizasyonda rakibini mağlup eden ay yıldızlılar, hem ilk kez dünya şampiyonu oldu hem de 2018 Dünya Kupası finalinin rövanşını aldı.