Kıvanç El Erdoğan, tüm ekonomik eleştirilere, demokrasi tartışmalarına karşın seçimlerden yüzde 52 ile zaferle...

Kıvanç El

Erdoğan, tüm ekonomik eleştirilere, demokrasi tartışmalarına karşın seçimlerden yüzde 52 ile zaferle çıkmayı başardı. Balkon konuşmasındaki "öfkeli değiliz" mesajı verdiği kısa bölüm hariç oldukça sertti.

Bu sertlik 10 ay sonraki yerel seçimlere şimdiden hazırlık olarak yorumlanabilir. Seçmen kitlesini diri tutmak ve seçimlere daha güçlü hazırlanmak için atılmış bir adım mı yoksa gerçekten siyasette bizi daha sert bir dönem mi bekliyor bunu biraz süreç gösterecek.

Seçim sonuçlarına bakıldığında Erdoğan 27.1 milyon olan oyunu 27.7 milyona yükseltirken, Kılıçdaroğlu ise 24.5 milyon olan oyunu 25.4 milyona yükseltti. 2 adayın yarışması ve seçime katılımın düşmesi de dikkate alındığın çok anlamlı bir yükseliş değil.

Peki seçmen neden sandığa gitmedi?

Bunun detaylı analizleri araştırma şirketlerince yapılacaktır ancak ilk görünen; Erdoğan ilk turdaki 2,5 milyon fark açmış olması seçmende "zaten kazandı" söylemini güçlendirmişe benziyor.

Diğer yanda sığınmacılara yönelik politikaları ve HDP'ye yönelik sert söylemi ile ön plana çıkan Ümit Özdağ ile "panik halde" protokol imzalanmasının Kılıçdaroğlu'na zarar verdiği kesin.

15 ilde oyu gerileyen Kılıçdaroğlu'nun en fazla oy kaybettiği yer ise Diyarbakır. Oy kaybı olan tüm iller doğu illeri… Buradan CHP'nin çıkaracağı dersler var.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Balıkesir, Mersin gibi büyükşehirlerde Kılıçdaroğlu seçimi önde tamamladı. İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ise Erdoğan net bir üstünlük kurdu. Her iki taraf açısından da dikkate alınıp analiz edilmesi gereken veriler.

Duyduğum AK Parti'de analizler başlamış bile… CHP ise henüz iç tartışmasını bitirebilmiş değil…

Seçimin ardından gözlerin çevrildiği ana konulardan biri ise kabine…

TBMM'de milletvekili yemini tamamlanması ile cumhurbaşkanının yemini gerçekleşecek ve ardından da kabinesini açıklayacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy hariç 15 bakan milletvekili oldu. Bu isimlerin yemin etmeleri ile bakanlıkları da düşecek. Erdoğan'ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile devam etmesi bekleniyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yola devem edip etmeyeceği noktasında AKP içerisinde çok farklı görüşler hakim. Soylu'ya karşı olan bazı milletvekili ve parti yöneticilerinin olduğu herkesin malumu.

Daha önce kabinede görev yapan ve yeniden görev verilmeyecek bakanların ise Meclis'te parti ve komisyon yönetimlerinde yer almaları bekleniyor.

Gelelim CHP cephesine… Kılıçdaroğlu "mücadeleye devam" mesajı verdi ve yerel seçimleri işaret etti. Ancak parti içerisinde muhalif kanatta kaynama var. Kılıçdaroğlu bu rahatsızlıkları aşıp koltuğunu koruyabilecek güce sahip görünüyor.

25 Temmuz 2020'de son kurultayını gerçekleştiren CHP'de 2022 yılında yapılması gereken kurultay seçim nedeniyle ertelendi. Tüzüğe göre bu yılın Temmuz ayına kadar kurultay sürecinin başlatılması gerekiyor. Süreç başlatıldıktan sonra ilçe ve il kurultayları gerçekleşecek ve devamında büyük kurultay yapılacak. Ancak ilçe ve il kurultaylarının 2024 yılı Mart ayında yapılması planlanan yerel seçim sonrasına kadar devam edebileceği de ifade ediliyor. Bu durumda büyük kurultay yerel seçim sonrasına kalacak.

Parti içerisindeki "kurultay süreci hızlıca başlatılıp ekim-kasım ayı gibi toplanmalı" ve "olağanüstü kurultay yapıp Kılıçdaroğlu güçlenerek çıkmalı" görüşünü savunanlar var.

Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı bırakması gerektiğini düşünen partililer de yok değil. Tüm bu sesler bir süre sonra daha gür çıkmaya başlayacaktır.

CHP'de seçimlerin faturasının ise MYK'ya kesilmesi ve bir değişim beklentisi de gündemde…

Bu yaz siyasette kongre, kurultay mesajları ile tartışmalı geçecek.