Son bir haftada erkekler tarafından Manavgat’ta Gülfer Öte, Didim’de Sibel Aygan, Karabük’te Gülsiye Ortakçı Afyon’da Satı Aktan, Adıyaman’da Zeliha Kılavuz, Kars’ta Sıla M., İstanbul Fatih’te Ayşenur Halil, İkbal Uzuner vahşice katledildi. Beyoğlu’nda sokak ortasında İ.A. iki erkeğin cinsel saldırısına uğradı. Van’da Rojin Kabaiş kayıp.

Özlem Günel Tekşen

Narin’in katili küçücük bir köyde 47 gündür hala bulunamadı.

Üniversite öğrencileri, kadınlar, gençler sokakta isyanda. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Kadınların sitemini duyuyoruz” dedi. Sitem etmiyoruz Ömer Bey, ölüyoruz, her gün vahşice öldürülüyoruz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Bu topraklardan kadın cinayetlerini kazıyacağız” dedi. Ne zaman Mahinur Hanım, hepimiz öldürülünce mi? Sizi tutan ne, neden şimdi yapmıyorsunuz?

Yakalanan katillerin hemen hepsinin onlarca suç kaydı çıkıyor, katillerinin annelerini görüyoruz, okuyoruz birkaç seferdir, “O kız yerine ben ölseydim, defalarca karakola gittim, almadılar oğlumu, madde bağımlısıydı tedavi etmediler” diyen kadınlar; suç işleyen, işlemeye meyilli olan oğullarını adalete teslim etmek istiyorlar. Adalet yine orada yok.

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in, Semih Çelik tarafından vahşice katledilişini protesto etmek isteyen liseli öğrencilerin önüne 3 otobüs polis dikiliyor. “Biz hükümete laf edemeyecek miyiz? Recep Tayyip Erdoğan sesimizi duy artık. Savcıları göreve çağırıyorum” diye ağlıyor liseli bir genç. Ne kadar haklı bir isyan.

Kadınlar yaşamak istediğini haykırırken, adalet isterken, “barikatı aç” diye bağırıyor, ucu bucağı görünmeyen polis ordusuna.

Peki bizler 6284 sayılı yasayı uygulatmaya çalışırken nerede bu kadar polis? Kadınları yürütmeyen, gençleri konuşturmayan polis, kadınlar ölürken, sokaklar suçlulara, madde bağımlılarına teslim olurken nerede?

Kadınlar dünyanın en haklı mücadelesini, eşitlik mücadelesini verirken, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diyorlar, bu kuru bir slogan değil, İstanbul Sözleşmesi gerçekten uygulansa, onun iç hukuka uyarlaması olan 6284 sayılı yasa kararlı bir şekilde uygulanıp tartışmaya açılmasa, yaşayacak kadınlar. Bu topraklardan gerçekten kadına şiddeti kazımak istiyorsanız Mahinur Hanım, bu yalnızca sitem değil bir isyan ama gerçekten duyuyorsanız Ömer Bey, Amerika yeniden keşfedilmeyecek, yapılacaklar belli, kadın örgütleri her gün ısrarla talep ediyor, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın, 6284 sayılı yasayı kararlılıkla uygulayın, cezasızlık iklimine son verin. “Hapishaneler dolu” diyerek yeni afların önünü açmaya çalışmayın, hapishaneler gerçekten suçlularla, katillerle dolsun artık. 

Kadınlar her gün öldürülüyor. Sitemde değil, yasta ve isyandayız. Duyun, gereğini derhal yapın.