Ankara’da mahsur kaldığı asansörden kurtarılmaya çalışılırken aşağı düşerek yaşamını yitiren 13 yaşındaki Beren Su Bolat’ın ölümüne ilişkin bilirkişi raporu, ihmalleri gözler önüne serdi. Bilirkişiler, 5 neden sıraladı.

Alican Uludağ

Beren Su Bolat, 13 yaşında başarılı bir öğrenciydi. Babasının öğretmen olarak görev yaptığı Sincan’daki Melikşah Ortaokulu’nda okuyordu. Gelecek hayalleri vardı. Ta ki 23 Temmuz 2024’e kadar…

O gün Beren Su, arkadaşı T.E.D. ile Sincan’daki Ortapınar Toplu Konutları Sitesi’nde oturan bir arkadaşını çağırmaya gitti. Asansör ile 6. kata çıktılar. Ancak arkadaşlar 4’üncü katta oturduğu için geri aşağıya inmek istediler. Asansör 6. ve 5. kat arasında durdu. 

Beren Su Bolat

Olay yerine çağrılan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye görevlileri, iki çocuğu kurtarmaya çalışırken Beren Su Bolat 15 metre yükseklikten asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti. 

Olayın ardından basına yansıyan bir fotoğrafta, Beren Su asansörün 5. kattaki bölümünden inmeye çalışırken, burada bekleyen itfaiye görevlisinin bir elindeki kahve termosu dikkat çekiyordu. 

Olayın hemen ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi, üç itfaiye görevlisini açığa aldı. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı da Beren Su’nun ölümüne ilişkin soruşturma başlattı. 

Endüstri ve makine mühendisi iki bilirkişi, kazaya ilişkin bilirkişi raporu hazırladı. 

Bilirkişi raporundaki ihmaller

Raporda, üç itfaiye görevlisi asli kusurlu, site yöneticisi ise tali kusurlu bulundu. Raporda, şu sonucu varıldı:

“Yaşanan kazanın alınacak güvenlik tedbirleri, dikkatli ve özenli davranış ile önlenebilecek olduğu, kaçınılmazlık ilkesinin söz konusu olmadığı aşikardır. Asansörün bozulma hadisesi tehlikeli durumdur. İtfaiye görevlilerinin ise kurtarma faaliyetinde 13 ve 14 yaşlarındaki 2 çocuğu kurtarma esnasında gerekli alan tedbirlerini almayarak, tehlikeli durumu kontrol altına almadan tehlikeli davranış sergileyerek kazayı önlemek yerine kazaya sebebiyet vermeleri yaşanan olayın ana unsurudur. Ek olarak, asansör bakımının zamanında yapılmaması, kurtarma talimatlarının ilgili kısımlara asılmaması, eğitimli kurtarma personelinin apartman yöneticisince görevlendirilmemesi de kazaya sebebiyet veren diğer unsurlardır.”

Bilirkişi raporunda, kazaya ilişkin 5 temel neden sıralandı:

  • Kazanın meydana gelişindeki birinci ve temel neden; asansörde mahsur kalan 2 kişinin kurtarılması esnasında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmaması, dikkatsiz ve özensiz davranılarak müteveffanın asansör kuyusuna düşmesinin engellenmemesidir. Asansör kabininin altında bulunan yaklaşık 80 cm boşluğa herhangi bir önlem alınmamıştır.

Ekran Resmi 2024 08 16 14.02.35

  • Kazanın meydana gelişindeki ikinci neden; 5. ve 6. kat seviyeleri arasında kalan asansörün kurtarma faaliyetinin 6. kat seviyesinden yapılmaması, 5. kat seviyesinde boşluk bulunan kısımdan mahsur kalanların çıkartılmaya çalışılması, boşluk kısma bariyer, muhafaza vb. ekipmanlar konularak boşluğun kapatılmaması, asansörde mahsur kalanların çocuk yaşta olması sebebi ile verebilecekleri ani/hatalı tepkilerin hesaba katılmaması ve buna göre hareket edilmemesi, kabinden Beren Su Bolat’ın elle tutularak indirilmemesidir.

Ekran Resmi 2024 08 16 14.02.53

  • Kazanın meydana gelişindeki üçüncü neden: Son bakımı üzerinden 48 gün geçen asansörün periyodik bakımı 18 gün geciktirilmiştir. Bakım düzenli olarak 30 günlük süre zarfında yapılmış olsa asansörün teknik sorunu tespit edilebilir ve tehlikeli durum olan asansörün katlar arasında kalması önlenebilirdi. Mevcut binada asansör iş ve işlemlerini takip edecek bina sorumlusunun site yönetimi tarafından belirlendiğine dair bilgiye rastlanmamıştır.
  • Kazanın meydana gelişindeki dördüncü neden: Kurtarma talimatının, kurtarma çalışmasını yapacak kişi/kişilerin kolaylıkla görebilecekleri yerde apartman yöneticisi /bina sorumlusu tarafından muhafaza edilmemesidir. 
  • Kazanın meydana gelişindeki beşinci neden: kurtarma faaliyetlerinde görev alacak eğitimli kurtarma personelinin bina sorumlusu/apartman yöneticisi tarafından görevlendirilmemesidir.

Raporda ayrıca, asansörün son bakım tarihinin üzerinden 48 gün geçtiği, buna rağmen gerekli bakımların yapılmadığına dikkat çekildi.

İtfaiye görevlileri, Beren Su’yu suçladı

Raporda ifadelerine yer verilen itfaiye görevlileri, olayda Beren Su Bolat’ı suçladı. İtfaiye Çavuşu Ercan Akyıldız, şu iddialarda bulundu:

“Saat 15:30 sıralarında Site önüne geldiğimizde Bayram, Buğra ve ben binanın 5. katına çıktık. Bu kata vardığımızda asansör kapalıydı. Ekip arkadaşım Buğra asansör anahtarı ile asansörü açtı. Asansör açıldığında asansörün 5. kat ile 6. kat arasında kaldığını ve içerisinde bir kız ve erkek çocuk olduğunu gördük. Asansör içerisinde bulunan kız çocuğu kapıyı açar açmaz ayağını dışarı çıkardı. Bu çocuklar ile konuşmaya çalıştık ancak her ikisi de panik durumundaydı ve bizimle iletişime geçmediler. Bunun üzerine ben ve ekip arkadaşlarım asansörü aşağımı yukarımı alalım şeklinde durum değerlendirmesi yaparken içerisinde bulunan ismini daha sonradan Polis Merkezinde öğrendiğim Beren Su POLAT isimli kız çocuğu panik yaparak aniden asansör içerisinden dışarıya atladı, o sırada ben kolundan tutmaya çalıştım ancak kız çocuğu kontrolsüz bir şekilde asansör dışına atladığı için kontrol edemedim ve asansör boşluğundan aşağıya düştü.”

İtfaiye erleri Bayram Babatürk ve Buğra Yalabık da aynı ifadeyi verdi. 

Beren’in arkadaşı: Üst kattan çıkmak istedik 

Ancak olayın tanıkları, bu ifadeleri doğrulamadı. Beren Su Bolat’la ile asansörde mahsur kalan arkadaşı T.E.D. ifadesinde şunları söyledi:

“O esnada bina içerisinde gelen şahıslarla diyaloğa geçtik bize itfaiyeye haber verdiklerini korkmamamızı söylediler, yaklaşık 10-15 dk. Sonra itfaiye geldi. İtfaiye görevlileri asansör kapısını açtılar, açtıkları kapıdan geçemeyeceğimizi üst katın asansör kapısını açarlarsa rahat çıkabileceğimizi söyledik. İtfaiye görevlileri bize üst katı açamayacaklarını söylediler, itfaiye personelinin yönlendirmesi ile Beren asansörün içine yüzünü dönerek önce ayaklarını uzattı. Beren aşağı inerken çığlık sesi duydum. Daha sonra, Beren'in asansör boşluğuna düştüğünü anladım. Bana da sırt üstü uzanmamı, ayaklarımı uzatmamı söylediler, omuzumuza alacağız dediler. Ayaklarımı uzattım, beni çekip çıkardılar.” 

Tanık İlhan Aydın, Beren Su Bolat’ın ilk önce sırt üstü çıkmaya çalıştığını belirterek, “Ekipler Beren'e yüz üstü yatarak gelmesini söylediler. Beren bu sırada yüz üstü yatarak ayaklarını aşağı uzattı. Beren kendini aşağı bıraktı ayakları yere değdiği esnada bir anda kaydı ve asansör boşluğuna düştü. Bu olay bir anlık oldu. İtfaiye ekiplerinden 3 kişi Beren'i tutmaya çalıştılar ama tutamadılar” dedi.

Olaya ilişkin savcılık soruşturması sürüyor. Soruşturma sonunda dava açılacak. Mahkemede yapılacak yargılamada umarım ders niteliğinde bir karar çıkar ve yeni Beren Su’lar ölmez.