Kıvanç El “İttifak’tan çıkacaklar mı?”, “AK Parti ile mi ortak hareket edecekler?”, “CHP ile iş birliği bitecek mi?”, “M...

Kıvanç El

“İttifak’tan çıkacaklar mı?”, “AK Parti ile mi ortak hareket edecekler?”, “CHP ile iş birliği bitecek mi?”, “MHP ile barış sağlanacak mı?”, “İstanbul ve Ankara’da CHP’ye destek verecek mi?” gibi pek çok soru kamuoyunda merak ediliyor.

Bu sorular kamuoyunda olduğu kadar İYİ Parti içerisinde de sorulan sorular… Net bir yanıtı ise yok. Partide her bir soruya her bir kurmayın verdiği farklı bir yanıt var. Bu nedenle İYİ Parti ciddi bir arayış içerisinde.

Bu soruların yanıtlarına ortak yanıtlar bulunmadan İYİ Parti’nin kamuoyunda da, halkta da etkin olması pek mümkün görünmüyor. İşte bu süreçte belki de en kritik açıklamalardan birinin bugün Afyon’da Akşener tarafından yapılacağı işaret ediliyor. Bu sorulara net yanıtlar verilir mi, sanmıyorum. Ancak İYİ Parti ve Akşener bu sorulara “ön yanıtlar” olabilecek bazı işaretleri vermesi şart.

Son dönemde dikkat çeken gelişmeler de var… Kısaca bunları alt alta yazmakta fayda var…

Bir süre önce MHP lideri Devlet Bahçeli, İYİ Partililere yerel seçimde ittifak yapmayı teklif etti. Bu çağrı İYİ Parti tarafından “şimdilik” reddedildi.

Bahçeli, bu çağrıdan çok önce de Akşener ve İYİ Partililere “yuvanıza dönün” çağrısı yapmıştı.

AK Parti’den de Bahçeli’nin ittifak çağrısına ilişkin dikkat çeken bir yorum gelirken Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, “İYİ Parti'nin yeri PKK ve FETÖ'nün yanı değildir” diyerek bu çağrıyı destekledi.

Tüm bu karşılıklı açıklamalar sürerken bu sefer İYİ Parti içerisinden MHP’ye yeni bir çağrı geldi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, MHP’ye AK Parti’den ayrılın mesajı gönderip “üçüncü yolu kuralım” çıkışı yaparken milliyetçilerin birleşmesi gerektiği yönünde görüşlerini kamuoyuna açıkladı. Bu çağrı MHP tarafından reddedildi.

Tüm bu açıklamalara karşın Meral Akşener bugüne kadar sessizliğini korudu.

Tam bu derin sessizlik sürecinde ve 26 Ağustos öncesi Akşener’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme yapması da dikkatlerden kaçmadı. T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre; öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öğretmen eşi Ayşe Ateş, Meclis’te İYİ Parti’nin Grup danışmanı olarak görevlendirildi. Ancak bu görev için Ayşe Ateş’in kadrosunun bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay gerekiyordu. Bakanlık bu görevlendirmeyi yapmayınca Akşener, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i aradı. Habere göre buradan da sonuç alınamayınca Akşener bu sefer Erdoğan ile görüştü ve sorun çözüldü.

Basit bir görevlendirme yazısı için Erdoğan’a kadar konunun gitmesi ve Akşener’in bu görüşmeyi yapmak zorunda olması da elbette “hayatın doğal akışına uygun bir durum” mu, bu tartışılır…

Tam bu görüşmeden sonra bir yargı kararı gündeme düştü… Akşener hakkında, gizli tanık beyanlarına dayandırılarak 7 yıldır devam eden FETÖ soruşturmasında savcılık, “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verdi.

26 Ağustos konuşması öncesi gelen bu kararın zamanlaması da dikkat çekiciydi. İYİ Parti AK Parti ile yakınlaşır veya yakınlaşmaz, bu partinin kendi kurullarının alacağı karardır. Ancak son dönemdeki gelişmelere bakınca Ankara’da siyaseti bilen herkes aynı yorumu yapıyor: bazı adımların alt yapısı oluşturuluyor…

Bir başka yoruma göre de İYİ Parti seçimlerde belirleyici parti olacak ve kimse arayı bozmak istemiyor…

Her iki yorumun da haklı yanları var… Elbette nasıl bir yol haritası izlenecek bunu zaman gösterecek.