Tüm dünya bir evrim içinde herşey çok hızlı değişiyor. Dün imkânsız dediğimiz bilgisayar hafızaları, bugün küçücük bir USB’nin içine girdi. İnsanlar aylarca uzay istasyonununda kalıyor. Trenler nerdeyse uçak hızında seyahat ediyor. Dünyanın öbür ucuyla anında hem de ücretsiz mesajlaşıyor ve konuşuyorsun ama Futbol değişimlere direniyor.
Diğer spor dalları durmadan kendini güncelliyor. Amaç hep aynı, seyir zevki güzel olsun, dürüst olsun. Amaç oyuncunun mücadelesine değer vermek ve oyun heyecanın uzamasını sağlamak, heyecanı artırmak.
Voleybola bakalım;
- Önceleri bloktan seken top ilk temas olurdu ve 2 pasla topu rakip alana atardın. Sonra bu kaldırıldı; blok teması hariç 3 pas yapabilmeye başladı, yani blok teması 3 pasın içinde sayılmıyor.
- Atılan servis fileye değerse (net) servis karşı takıma geçerdi. Şimdi topun fileye temas etmesi hata olmaktan çıkarıldı.
- Sayı alabilmek için servisi senin atmış olmak gerekirdi, servisi sen atmadıysan, sayı almak yerine sadece servis atma hakkını alırdın. Setler 15’de biterdi şimdi hata yapanın sayı kaybettiği bir sisteme geçildi ve setler 25’e uzadı.
- Oyuncu servisi sadece “servis köşesinden” atabilirdi. Şimdi Arka çizgi üzerinde istediği yerden atabiliyor.
- İki saha arasında filenin altında bulunan çizgiye basamazdın. Artık serbest
- Hatta filenin beyaz üst kısmına temas bile uzun yıllar serbest bırakıldıktan sonra, çok tartışmaya neden olduğu için eskiye dönüldü. Fileye temas artık hata olarak kabul ediliyor. Ama bu bile denendi. Ancak oyuncuların sadece saçlarının fileye değmesi hata olmaktan çıkarıldı,
- Oyun devam etsin diye, sadece arkada oynayabilen savunması kuvvetli libero oyuncu sistemi getirildi,
- Çalıştırıcıların 2 mola hakkına ilave olarak 2 kez (bir takım 8 ve 16 ya ulaşınca) teknik mola konuldu. Ama şimdi kaldırıldı. Ancak CEV maçlarında sayı 12 olunca bir kez hala uygulanıyor.
- Karşı sahadan gelen servisi veya ilk topu, istediğin gibi karışılabilirsin, burada hata yapma durumu kaldırıldı.
- Bırakın onu, el topu olarak bilinen voleybolda, artık ayakla vurmak ta serbest hale getirildi.
- Kameralar kondu, Kaptan veya çalıştırıcılar, hakemin beğenmediğini kararına iki kez itiraz edebiliyor (GDS) ve oyun ekranlardan tekrar izlenerek karar kontrol ediliyor.
Futbolda da birçok güzel kural değişiklikleri oldu. Ancak hakem hataları halen devam ediyor. Kendini yalandan yere atan, zaman geçiren oyuncular, futbolun seyir zevkini bozmakla kalmıyor, futbolu dürüst bir oyun olmaktan çıkarıyor. karşı takımın alın terini, yatırımını, taraftarın emeğini çalıyorlar. Bunlar da, futbolcuları dürüstlük dışına çekerken, seyirciyi de sadece sonuca bakan fanatik bir toplum hale getiriyor. Bunlara karşı birçok yeni kural getirilebilir. Örneğin, maçın süresi basketboldaki gibi, top oyunda olduğu sürece hesaplanabilir. Oyuncular oyun durmadan yer değişebilir. Biri çıktığında diğeri girer. Çalıştırıcılara ve kaptanlara hakem hatasına karşı 2 adet VAR talep hakkı verilebilir.
Geçtiğimiz günlerde çok güzel bir öneri ortaya atıldı. MAVİ KART, bu kartla hakem bir oyuncuyu 10 dakika oyun dışında bekletebilecekti. Ben ce çok önemli bir karardı. Hentbolda, Hokeyde uygulanan bir ceza yöntemidir.
Ancak, Geçen hafta İskoçya’da yapılan IFAB 138. Yıllık Genel Kurulu öncesinde ortaya atılan bu öneriye, FIFA Başkanı Gianni Infantino, IFAB’da gündeme getirileceği söylenen mavi kart uygulamasına karşı olduğunu açıkladı ve “Mavi karta Kırmızı kart” dedi. Sonuç olarak bu öneri IFAB’da gündeme dahi alınamadı.
Bildiğiniz gibi; 1886 yılında kurulan Uluslararası Futbol Birliği Kurulu ( International Football Assosiation Board–IFAB) oyun kurallarıyla ilgili değişiklikleri yapabilen tek kurumdur. Mevcut IFAB üyeleri; İngiltere Futbol Federasyonu, İskoçya Futbol Federasyonu, Galler Futbol Federasyonu, Kuzey İrlanda Futbol Federasyonu ve FIFA’dır.
Kararlar alınırken FIFA’nın oy gücü % 50 olup kalan %50 diğer üyelere paylaştırılmıştır. Kararlar 3/4 nitelikli çoğunluk ile alınmaktadır. Yani, karar alabilmek için FIFA’nın oyu gereklidir ama FIFA ve Britanyalı üyelerin toplam gücü, tek başlarına bir karar almalarına müsaade etmemektedir. Bu nedenle, yeni bir kural için tüm üyelerin bunun futbolun faydasına olacağına ikna olmaları gereklidir. İşte bu nedenle IFAB’da karar alınması ve kuralların değiştirilmesi çok zordur.
Futbol kan kaybediyor, hakem hataları, istenmeyen görüntüler artıyor. Bazı kararların alınmasının vakti geldi ve geçmek üzeredir.
Maviye kırmızı kart
Ergun Mengi
Yorumlar