Son günlerde yargının bazı söylemler karşısında aldığı ve konuyu değerlendirme kapsamı dışına çıkarmasına neden olan söz çok dikkati çekiyor… Yargı özellikle verilen bazı demeçler ve yazılan haberler için karar verirken bu cümleyi sıklıkla kullanıyor ve soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar veriyor…
Süreyya Oral
Ama aynı yargı bazı zamanlarda da hemen hemen aynı içerikli haberler ve konuşmalar için bu kapsamı göz ardı ederek soruşturma açabiliyor……
Bu sıralarda bu konuyla ilgili yaşadığımız somut olay “ahmak” kelimesi…. Bunu bir kişi söylediğinde kişilik haklarına hakaretten dava açılırken, bir başka siyasetçi “ahmak’a anlatır gibi anlatıyorum” dediğinde kimsenin kılı kıpırdamıyor….
Yargının bu davranışı güveni sarsarken, yargı mensuplarının da bundan rahatsız olduğuna inanıyorum... Bir kurumun itibarlı ve saygınlığı çalışmalarıyla ortaya çıkar... Bura da saygınlığı arttıracak olanlar da o kurumda çalışanlardır... O nedenle ben bir kurumda çalışanların dışardaki insanlardan daha titiz davranmaları gerektiğine inanıyorum…
Bir başka örnek vereyim… Bir bölgede çıkan orman yangınının söndürülüş süresi, orda canla başla çalışanlar ve bağlı oldukları kurumu etkiler... Kısa sürede söndürülürse kurum ve çalışanlar artı puan alır, eğer yangın günlerce sürer ve zorlukla söndürülürse yine kurum hasar görür ve her yönüyle eleştirilir…
Bence yargı mensupları bir konuda karar verirken adaletin hassas terazisini göz önüne getirmeli ve sonra karar vermelidir... Verilen her karar bazıları için sevinç kaynağı olurken bazıları içinde üzüntü kaynağı olabilir... Bunun nedeni konunun iki tarafının olmasından kaynaklanmasıdır... Ama bu durumda bile mağdurları da mutlu edecek kararların alınma olasılığı var... Bunun en somut örneği ise abartılı ceza indirimlerine gidilmemesidir…
Söylemler için yapılan incelemelerde de daha titiz davranılmalı ayni içerikli iki değişik kanaldan yapılan açıklama söylemler için ya iki de “ifade özgürlüğü kapsamında” değerlendirilmeli veya her ikisine de ceza verilmelidir…
Bunun başka açıklaması yoktur. Bir konu ya herkes için suçtur veya hiç kimse için suç değildir…