24 Saat Gazetesi’nin saygıdeğer okurları, bu yazımda sizlere sporların temeli olimpiyat oyunlarının ise can damarı olarak değerlendirilen atletizmin dünyadaki yapılanmasından bahsedeceğim.
Necdet Ayaz
Eski adıyla Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği “IAAF” yeni adıyla Dünya Atletizm Birliği “WA” olan birlik 1912 yılında 17 ülke yöneticisinin Stockholm’de bir araya gelerek kurulmuş. 214 üyesi olan birlik 1993 yılından beri Monaco’dan yönetiliyor.
“WA” kin bünyesinde, Asya Atletizm Birliği (AAA), Afrika Atletizm Konfederasyonu (CAA), Güney Amerika Atletizm Konfederasyonu (CONSUDATLE) Avrupa Atletizm Birliği (EAA), Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Atletizm (NANACAA), Okyanusya Atletizm (OAA) ve Balkan Atletizm (ABAF) birlikleri bulunuyor.
Kuruluşundan günümüze kadar birliğin başkanlığını, İsveçli Sigfrid Edström, Birleşik Kralık’tan David Burghley, Hollanda’dan Adrian Paulen, İtalya’dan Primo Nebiola, Senegal’den Lamine Diack bu yapmış. 2015 yılından beri de Birleşik Krallık’tan Sebastian Coe bu görevi yapmaktadır.
Birlik, 1999 yılında atletizme olan ilginin azalması nedeniyle bünyesinde bir komisyon oluşturmuş. Oluşturduğu komisyonunun sunduğu rapor doğrultusunda da “IAAF Çocuk Atletizmi” projesi hazırlanmıştır. Hazırlanan proje de 196 ülkede uygulanmaktadır. Ülkemiz bu projeyi 2014-2019 yılları arasında benim koordinatörlüğümde ve gönüllülük esası doğrultusunda oluşturulan ekiple yürütüldü. Ekibimiz pojeye “Madde ve Teknoloji Bağımlılığı, Sporda Çocuklara Psikolojik Yaklaşım, Fair-Play Kültürü ve Eskimeyen Değerler” teori derslerini ilave ederek uyguladı. Yapılan ilaveler diğer ülkelerden farklı ancak çok daha anlamlı uygulanıyor olmasından dolayı proje sahibi kurum tarafından takdir edildi. Ancak mevcut başkanın kişisel kaprisi nedeniyle bu önemli projenin aynı formatta uygulanmıyor olması ülkemiz adına büyük bir kayıp olmuştur.
Birlik 2020 yılında atletizmde yaşanan olumsuzlukların araştırması nedeniyle bünyesinde “Doğruluk ve Dürüstlük Birimi”ni oluşturdu. Birimin yaptığı incelemeler sonucunda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeye, yarışma derecelerinde yaptıkları manipülasyonlardan dolayı yaptırım uygulandı. Camiada “Utanç Listesi” olarak adlandırılan bu listede ülkemizin de yer alması büyük bir prestij kaybına neden oldu. Türk atletizmine bu kara lekenin sürülmesine neden olan mevcut başkanın, birliğin yönetimine girebilmek için müracaat etmesi ise akla ziyan olarak değerlendirildi. Ancak mevcut başkanın müracaatı prosedür gereği kabul gördü ama üyeliğe kabul edilmedi.
Tüm bunlar yaşanırken, ülkemizin yalnızlığına hayıflanırken, Beşiktaş Spor Kulüp Başkanı ve TMOK’un Asbaşkanı olan Sayın Hasan Arat’ın World Athletics’in (WA) yönetim kurul üyesi olduğunu da öğrenmiş olduk. Sayın Hasan Arat’ın üyeliği tartışılır olsa da ülkemiz adına önemli bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Word Athletics tarafından Ülkemize uygulanmakta olan yaptırımdan kurtulabilme şansımızın da kendisinde olduğunu düşünüyorum. Çünkü Sayın Hasan Arat ülkemizin çıkarlarını koruyacak nitelikte bir spor insanı olduğunu biliyoruz. Atletizm Federasyonu bu utanç listesinden çıkılması için hiçbir işlem yapmadığını biliyoruz. Bunu da manidar buluyoruz. Belki Sayın Hasan Arat bu konuda gerekli girişimlerde bulunmuştır.