World Athletics’in ülkemize uyguladığı yaptırımın kaldırılması konusundan önce 8 Aralık 2024 tarihinde Antalya’da organize edilen Avrupa Kros Şampiyonası'nı kısaca değerlendirmekte yarar var…

Necdet Ayaz

Atletizm Federasyonunun yeni başkanı Dr. Ahmet Karadağ ve ekibinin ilk önemli sınavı olan Avrupa Kros Şampiyonası organizasyonun başarılı bir şekilde sonuçlandırılmış olması ülkemiz adına sevindirici bir durumdur. Ancak organizasyondaki başarı gibi şampiyonada ülkemizi temsil eden sporcuların çok daha fazlası ferdi ve takım halinde kürsüye çıkabilmesini de isterdik. Çünkü son yıllarda elde ettiğimiz Avrupa şampiyonlukları hala hafızalarımızdan silinmiş değil... Tesellimiz büyük kadınlar kategorisinde Avrupa üçüncüsü olan Yasemin Can ile U 23 kadınlar kategorisinde milli takımımızın elde ettiği ikincilik oldu.

Şimdi asıl konumuza dönecek olursak, World Ahletics’in 4 Aralık 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla, ülkemize uygulanan yaptırımın kaldırılmış olması camiada büyük bir sevinç yarattı. Çünkü bu yaptırım; 100 yıllık şanlı ve saygın mazisi olan Türk atletizmine büyük bir “Utanç” yaşatmıştı.

Ülkemize uygulanan yaptırımı kısaca hatırlayacak olursak…

Spor kamuoyunun malumu olduğu üzere pandemi nedeniyle bir yıl ertelenerek 2021 yılında organize edilen Tokyo Olimpiyat Oyunlarına daha fazla sporcu ve dolayısıyla yönetici götürülebilmesi için eski başkanın, Erzurum’da organize ettiği uluslararası bayrak yarışmasında manipülasyon yapılmasıyla süreç başlamıştı. Yapılan manipülasyona Ukrayna ekibindeki gazetecinin itirazının ciddiye alınmaması nedeniyle konu World Ahletics’ e taşınması ile “Doğruluk ve Dürüstlük Birimi”nin

inceleme yapması sonucunda 2022 yılında içinde ülkemizin de olduğu 7 ülkeye yaptırım uygulanması kararlaştırılmıştı.
World Ahletics’in ülkemize uyguladığı yaptırımın kaldırmasından bir gün sonra önceki başkanın Sözcü Gazetesine “Hak eninde sonunda yerini bulur 23 Eylül 2022 tarihinde (bu tarih 2021 olmalıydı)  şampiyonlarımızın alın terini manipülasyon olarak değerlendiren ve dünya atletizm federasyonuna ülkemizi şikâyet eden Necati Çeteci gibi insanların (bahsi geçen kişi, önceki başkanın MHK’sinde üye olarak görev yapıyordu) foyası ortaya çıkmıştır. Yapılan şikâyetlerin iftira olduğu ortaya çıkmış ve izleme listesinden bugün itibarı ile ülkemiz çıkartılmıştır. Bununla ilgili yasal haklarımızı kullanacağımızı tüm camiamıza saygıyla duyuruyorum” şeklinde açıklaması manidar olmuştur.
Çünkü 2022 yılından beri ülkemizde organize edilen yarışma sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için “WA”dan delege talep etme zorunda bırakılan ve bu delegelere önemli miktarda harcama yaparak federasyonu zarara uğratan kişi kendisidir. Ayrıca, Necati Çeteci gibi insanlara yasal haklarını kullanacağını belirtmesi de ciddiyetten uzaktır. Keşke söylediğini yapabilseydi de sorumluları herkes bilmiş olsa.

World Ahletics kendisine bağlı ülkelerde olimpiyat oyunları sonrasında yapılan federasyon başkan ve yönetim kurulu üyelerinin değişmesi sonucunda ülkemizde olduğu gibi Arnavutluk, Ermenistan, Gürcistan, Kırgızistan, Moldova ve Özbekistan ülkelerinde de uygulanan yaptırımlar koşullu olarak kaldırılmış oldu. Dr. Ahmet Karadağ ve ekibinin önceki başkan ve ekibinden çok daha iyi bir yönetim sergileyeceğine olan inancım tamdır. Ancak ülkemize ve camiamıza yaşatılan bu utancın sorumlularının mutlaka bulunup cezalandırılması da gerekmektedir. 

Merak ettiğim başka bir husus ise geçtiğimiz günlerde Beşiktaş Spor Kulüp Başkanlığından sağlık sorunlarını gerekçe göstererek ayrılan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin Başkan Vekili ve World Ahletics’te konsey üyesi olan Hasan Arat’ın bu yaşananlarla ilgili neden bir açıklama yapmamış olmasıdır.