Atletizm, koşma, yürüme, atma ve atlama branşlarını bünyesinde bulunduran, yolda, doğada, sahada ve salonda yapılan bir spordur. Dünyanın en eski spor dalı olma özelliğine de sahiptir.
Necdet Ayaz
En prestijli spor oyunları olan Olimpiyat oyunlarının açılış ve kapanışlarının atletizmin organze edildiği stat da yapılıyor, en fazla madalyanın bu branşta dağıtılıyor olması Olimpiyat oyunlarının da can damarı konumundadır.
1922 yılında Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı (TİCİ) bünyesinde federasyon kuruldu. İlk başkanı da Ali Seyfi Beyti oldu. Aynı yıl Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği “IAAF”, (yeni adı World Ahletics ) “WA” e de üye kabul edildi. Sırasıyla; Ahmet Fetgeri, Burhan Felek, Vildan Aşir Savaşır, Saffet Gürol, Adnan Hun, İrfan Şahinbaş, İsmail Hakkı Güngör, Ali Naili Moran, Refik Togay, Sadun Özdede, Nejat Kök, Behçet Beylem, Erol Zorlu, Kurthan Fişek, Jerfi Fıratlı, Nuri Turan, Abdullah Kökpınar, Cüneyt Koryürek, Yılmaz Sazak, İlker Çetin, Hüseyin Manioğlu, Ali Ergenç, Muharrem Dalkılıç, Aşkın Tuna, Fikret Çetinkaya, Semra Aksu, Hüseyin Yıldırım, Mehmet Yurdadön, Mehmet Terzi ve Fatih Çintimar da başkan olarak görev yaptı.
31 Ekim 2024 tarihinden itibaren de bu görevi Dr. Ahmet Karadağ yapmaktadır.
Mensubu olmaktan gurur duyduğum Türk Atletizmin 99 yıllık şanlı ve saygın mazisine 2021 yılında yapılan manipülasyonlardan dolayı World Ahtletics “WA” tarafından yaptırım uygulanmış olması ülkemize kara bir leke sürülmesi ve camiamıza büyük bir utancın yaşatılmasına neden oldu. Bu utancı yaşatanların hiçbir şey olmamış gibi görevlerini seçimlere kadar sürdürmesi ise anlaşılır bir durum değildir.
Bu olumsuzluklardan dolayıdır ki Türkiye Atletizm Federasyonunun yeni başkan ve ekibine büyük sorumluluklar düşmektedir. Yeni başkan ve ekibinin seçim öncesi yaptığı açıklamalar bende Türk Atletizminin geçmişte olduğu gibi şanlı ve saygın günlere kavuşacağına dair umut var kılmıştır. Bende kendilerine hoşgörülerine sığınarak önerilerde bulunarak katkı vermek isterim.
1- World Ahtletics tarafından uygulanan “yaptırım” ın kaldırılabilmesi için gerekli olan
çalışmaların ivedilikle yapılabilmesi,
2- Türk Atletizminin durum tespitinin yapılması ve sağlıklı bir yol haritasının oluşturulabilmesi için “Çalıştay” düzenlenebilmesi,
3- Yapılacak iş ve işlemlerde önceki başkanın “ben yaptım oldu” mantığıyla değil “Ortak Akıl” doğrultusunda yapılabilmesi,
4- Tahsis edilen bütçenin amacı doğrultusunda ve israftan kaçınarak yapılabilmesi,
5- Geleceğimizin teminatı olan çocukların sağlıklı ve mutlu bireyler olmasına katkı verilerek yeni yeteneklerin bulunması,
6- Yapılan iş ve işlemlerin “doğru, dürüst ve saygın başarılar” için olabilmesi,
7- Türk atletizminin gelişmesine katkı veren ancak ebediyete intikal eden değerlerin anılması, hayatta olanlarında onurlandırılması için her yıl “Anma ve Onurlandırma” törenlerinin düzenlenebilmesi…
Aksi takdirde gelen gideni aratır ki, bu da Türk Atletizmine çok daha büyük zarar vermiş olur.