Kıvanç El Şu ana kadar 16 ilde kongreler tamamlandı. Ancak kongrelerde “coşku”dan çok “kavga” konuşuluyor. Elbette seçim...

Kıvanç El

Şu ana kadar 16 ilde kongreler tamamlandı. Ancak kongrelerde “coşku”dan çok “kavga” konuşuluyor. Elbette seçimlerden başarısızlıkla çıkmış bir siyasi partide gerginlik olması normal. Ancak bu kavganın sebebi ülkede iktidar yerine partide iktidar olma kavgası görüntüsü veriyor.

CHP’de şu ana kadar aralarında İzmir, Bursa, Şanlıurfa, Konya, Elazığ gibi büyük illerin de olduğu 16 ilde kongreler tamamlandı. Kongrelerden şu ana kadar akıllarda kalan ise özellikle büyük illerdeki kavgalar oldu. Birçok ilde kavgaların sebebi, seçime sunulan yönetim ve delege listeleri, bir diğer kavga sebebi ise il başkanlığı yarışlarının başa baş olması.

Değişimciler olarak adlandırılanlar ile genel merkeze yakın kanat arasındaki delege belirleme yarışı, aday belirleme süreçleri nedeniyle gerginlikler yumruklu kavgaya dönüşebilirken akıllara gelen soru ise, “Bu kavgalar kurultaya yansır mı?” oluyor…

Öyle ki, CHP’nin gerçekleşen son MYK toplantısında da bu kavgalı kongreler ele alındı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kavga çıkaranların tespit edilmesi için çalışma yapılmasını istiyor.

Genel başkanlığa aday olan Özgür Özel'in, İzmir’de kendisinin protesto edilmesi ve kongrede yaşanan olaylara ilgili tespitleri var. Özel'e göre, birileri kasıtlı şekilde "kraldan fazla kralcı olan gençleri” bilerek getiriyor.

Parti içinde kavgaya uzanan kongrelerde önemli konulardan biri de delegeler. Şimdiye kadar 230 delege belirlendi. Burada akla gelen ilk soru ise “bu delegeler kime yakın” sorusu oluyor.

Genel merkez yöneticileri kendilerine destek verenlerin önde olduğunu, değişimciler ise kendilerinin çoğunlukta olduğunu savunuyor. Ancak bu noktada net bir veri elde etmek çok zor. Delege dengesinin başa baş olduğu ve gri alanda yani tarafını belli etmeyen isimlerin de olduğu ifade ediliyor.

CHP’de mevcut yönetime bir tepki olduğu açık, ancak bu kurultayda oy verme tercihine yansır mı bunu ölçmek çok zor. CHP’de geçmişte de ilginç örnekler var. 160 oyla zor bir şekilde Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olan Muharrem İnce, topladığı imzanın 3 katına yakın yaklaşık 450 oy almıştı. 1100 oyla aday olan Kılıçdaroğlu ise seçimlerde 750’ye yakın bir oy alabilmişti. Delegeler fikirlerini çok hızlı değiştirebiliyor.

Çekişmeli geçen il kongreleri sonrasında delegeler nasıl bir karar verecek bugünden ölçmek, bilmek gerçekten zor… Ancak bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta sonu yapılacak kongrelerde kavga görüntüsü devam ederse bu tablonun yerel seçimlere giderken CHP’ye fazla katkı sağlamayacağı kesin.