TÜVTÜRK araç muayene ücretlerine indirim var mı?
Ergun Mengi
Dr. (E) Tuğamiral Ergun MENGİ
Arabaların fenni muayenesi her yıl veya 2 yılda bir yapılıyor. Devlet vatandaşa “sana güvenmiyorum, arabana iyi bakmıyorsun, yolda kalabilirsin, kaza yapabilirisin, kendine ve başkalarına zarar verebilirsin, bu nedenle arabanı bana kontrol ettireceksin” . “Evet devlet haklı, fenni muayene zorunlu olmalı, o kadar cezaya rağmen ne arabalar dolaşıyor trafikte, nasıl geçer bu araç muayeneden” diyenleri duyar gibi oluyorum.
Fenni muayene aracın o anki durumunu kontrol ediyor ve trafiğe elverişli olup olmadığına karar veriyor ve iki sene sonra buluşalım diyor. Ama aynı aracın üç gün sonra, fren lambaları yanmazsa, fren balataları eskirse, lastik diş kalınlığı 3mm altına düşerse geri kalan 21 ay bu aracı trafikte kim kontrol edecek. Trafik polisi, kontrol edecek, TÜVTÜRK’ün yaptığını, trafikte yapacak. Yapılıyor mu, tam değil. Trafikte, günde sadece belki 1 saatten az seyreden bizler, arka stopları fren lambaları yanmayan onlarca araca rastlıyoruz. Halbuki trafik polisleri 24 saat dolaşıyorlar. Diğer taraftan en çok kaza arkadan çarpma ile oluyor. Arkadan çarpan % 100 hatalı da, arka farları, stopları yanmayan aracın kabahati hiç mi yok?
Devlet vatandaşa bir şeyi mecbur tutarsa, bedelini ya almamalı veya çok ucuz yapmalıdır.
Örneğin, ilköğretimi vatandaşa mecbur tutarsan, özel okullar dahil, ücretsiz yapman lazım.
Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir.
Fenni muayene tüm ülkelerde var.
Örneğin Belçika’da fenni muayene ücreti, egzozmuayenesi dahil 55,8 Avro. Yani Belçika’daki asgari ücretin 28’de biri (1593,81 Avro).
Türkiye’de ise egzoz muayenesi dahil fenni muayene 422 TL ye çıkıyor, takriben 48 Avro, yani Belçika ile avro açısından eşit fiyatta, ama Türkiye’deki asgari ücretin 5’de biri (2324,7 TL). Her iki ülkedeki kişi başı milli gelir farkına girmek dahi istemiyorum.
Şimdide fenni muayenesini geçirenlerden, aylık %5 ceza alınıyor. Bu rakam toplana toplana yılda çok ciddi rakamlara çıkıyor. Fenni muayene, garajda duran, park etmiş aracı kapsamaz, trafikte yani yola çıkan araç için geçerlidir. Araç sahibi hastadır, yurt dışındadır veya Temmuz-Ağustos ayında yazlığındadır veya aracın kronik bir arızası vardır. Bu araca fenni muayene tarihini geçirdin diye ceza yazmak sosyal devlet anlayışıyla uyuşmaz. Aracına çok iyi bakan ve 10 kere TÜVTÜRK’e sokan ve her defasından sorunsuz geçen bir araç sahibine sosyal devlet pirim vermeli ve aracınızı artık iki yılda bir değil dört yılda bir getirin demeli ki, sorumluluk sahibi vatandaşı korusun. Devlet, bunun yanı sıra yurttaşın gelir durumu dikkate alınarak araç muayene ücretini Belçika’da olduğu gibi 55 TL ye düşürmelidir.
Yorumlar