Spor projelerinde olumsuz ihtimaller üzerine konuşulmaz. Çünkü bu anlayış projeden vazgeçilmesine neden olur. Milli takımlar temsiliyet gücü oluştururlar. Toplumda çok güçlü "biz" duygusu böyle oluşturulur.

Artun Talay

Her sporseverde ben Türkiye’ye aitim duygusu oluşur. Milli takımlar çok güçlü yapıştırıcıdırlar. Milli takımları izlemek bu duyguları tatmak için Olimpiyat oyunları çok uygun yerlerdir. Toplumda olimpiyat oyunlarını bir karşılığı vardır. Makul bir spor alanı olarak görür insanlar.

Hatırlarsanız, yıllar önce Türkiye’de hentbol voleybolu geçmiş, basketbol ve futbolun ensesine gelmiştir.
Bunu Hentbol Federasyonunda o dönemde gazeteci Yusuf Yalkın ve antrenör Rüştü Şahin ve arkadaşları başarmışlardı. Yusuf Yalkın hentbolun medyada yer almasında önemli bir rol oynamış ve hep birlikte çok başarılı olmuşlardır. Böylece hentbol camiası, hentbolun gazetelerde ve televizyonlarda düzenli olarak yer almasını sağladı.
Rüştü Şahin de antrenör olarak evini arabasını satarak, gece gündüz, okul okul dolaştı. Hentbola hizmet etti. Rüştü Şahin şu anda ağır hasta. Çevresindekileri bile zor tanıyor.

Proje projedir.

Yıllar sonra da benimsenip, başka kadrolarca da devam ettirilmesi gereklidir. Devam ettirilmediğini görüyor ve üzülüyoruz. Bu örneği diğer dallardaki doğru ve ve rafa kaldırılmış projeler adına verdim.

Hentbol örneği verdim ki, voleybol daha güzel anlaşılsın istedim. Voleybolcularda atletizm sahasında antrenman yaparlardı. Çünkü sezon boyunca, turnuva boyunca, setler boyunca ayakta kalmak buna bağlıdır. Aksi taktirde çöküş başar, sakatlıklar birbirini takip eder. Buna karşın voleybolda atletizm antrenmanı olmadan başarılı olacaklarını düşünenlerin sayısı hep artıyor. Atlet kökenli kondisyonerleri kapıya koyuyorlar.

Ankara’daki Naili Moran atletizm sahasının yıkılmış olması Olimpiyat oyunlarında bazı madalyaların alınmasına da engel olmuştur. Bu nedenle hem atletizm hem de diğer dallar Paris 2024 oyunlarında zarar görmüşlerdir.
Günümüzde her şey hesap kitap işi olmuştur. Restoran sahibi anket yaptırarak gün boyunca kaç kişi, içeriye giriyor, ne yiyor, ne içiyor, bunların yaş ortalaması ne inceleyerek satışlarını arttırmaya çalışıyor.

Spor optik yanılgıyı kabul etmez.

Bu farklı örnekleri, olimpiyat oyunlarında neden sekiz madalya aldığımızı anlamamız için verdim.