Olimpiyatlarda atletizmin önemine gelirsek, olimpiyat oyunlarında dağıtılan yaklaşık 1000 madalyanın 150 tanesinin atletizmde verildiği söylemek yeterli olur sanırız.

Artun Talay
Merak edilen soru şu; Türkiye 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda atletizmde kaç madalya alabilir?
Atletizm matematiğe dayalı ölçüm ve sonuçları olan spordur.
Olimpiyata katılan atletlerin dereceleri olimpiyatlarda yapılabilecek dereceleri de açıkça belirlemektedir.
Önemli bir soru da, ”Hangi özelliklere sahip sporcular olimpiyatlarda madalya alabilir?” sorusudur. Bu sorunun yanıtı da, üstün yeteneği ve yeterli hazırlığı olan sporcuların olimpiyatlarda madalya alabileceğidir.
Bu zorlu süreçte sporcularımızın en üst düzeyde verim sergilemeleri için aşamalı olarak başarmak zorunda olduğu yarışmalar ise 10 katlı asansörlü bir binadaki katları sırayla çıkmaya benzer.
Türkiye’de bazı dallarda sporcuları taşıyan asansörler bu yarışma katları kolayca 8. kata kadar taşıyabilmektedir. Dünya ve Olimpiyat katlarına bir kaç dal dışında asansör çıkmamaktadır.
Atletizminde asansörün kaçıncı kata kadar çıkacağı dereceler objektif olduğu içinde açıkça bellidir.
Türkiye’de spora, bir olimpiyattan diğer olimpiyata kadar, olimpiyatlarda 40 madalya alan ülkeler kadar para harcanıyor. Olimpiyat oyunlarında yarışabilecek 20 milyon gence sahip olmamıza rağmen hala 20 madalyaya bile ulaşamıyor.
Olimpiyat totodan önce bu sorunun ciddi bir biçimde araştırılması gerekmektedir.
Leonardo Vinci “Üç türlü insan vardır, görenler, gösterince görenler ve göremeyenler” diye sanki spor ortamımızı anlatıyor.