Şükrü KARAMAN
Ocak ayının ortasına geldik, hala beklenen yağışlara kavuşamadık.
Türkiye son yılların en kurak günlerini yaşıyor.
Son 52 yılın en kurak aralık ayı gerçek...
Şükrü KARAMAN
Ocak ayının ortasına geldik, hala beklenen yağışlara kavuşamadık.
Türkiye son yılların en kurak günlerini yaşıyor.
Son 52 yılın en kurak aralık ayı gerçekleşti. İnsanlar gibi yağışların da düzeni bozuldu. Gidişat iyi değil. Her yıl da kötüleşiyor.
Sonbaharda beklenen yağışların gerçekleşmemesinden ötürü su havzaları ve barajlar kurudu. Televizyon ve gazetelerde kentlere içme suyu sağlayan su birimlerindeki kaygı verici çorak görüntü ve haberler yer alıyor. İsraf, bilinçsiz tutum ve tarımda yer altı sularının hoyratça kullanılmasından dolayı son iki yılda 100’e yakın göl, gölet ve su havzası kuruyarak işlevini yitirdi.
İstanbul’a su sağlayan barajların durumu tam bir facia. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, megakent İstanbul’un 3 aylık suyunun kaldığını açıkladı. Başkent Ankara’nın da 6 aylık suyunun bulunduğunu vurguladı Bakan Kirişci.
Bu rakamlar hiç yağmur ve karın yağmaması durumunda söz konusu.
Her mevsim bol yağışı ile su zengini olarak bilinen Karadeniz de kuraklıktan payını aldı. Diğer illerde yağışsızlıktan dolayı tarım ve üretim kaygısı yaşanıyor.
Türkiye savlandığı gibi su zengini ülke değil. O eskidendi. Küresel iklimin yanında bilinçsiz ve gereksiz tüketim su kaynaklarını bitirdi. Su zenginliği konumunu çoktan yitirdi. Suyumuzu daha verimli kullanmak zorundayız. Yoksa bedelini yakın gelecekte gıda krizi olarak ödeyeceğiz. Dileğimiz bol yağışların gerçekleşmesi, barajların dolması.
Su günümüzde temel gereksinimlerin en başında geliyor. Altın ve mücevher değerinde yaşamın can damarı. Giderek yaygınlaşan kuraklık karşısında petrolden daha değerli hale gelecek, belki de ileri yıllarda ülkeler arasında su savaşları çıkacak. Bilinçli ve tasarruflu kullanmak, değerini bilmek her vatandaşın sorumluluğu ve önceliği olmalı.
Bilim insanlarına göre dünya sıcaklığı 0.9 ile 1 derece arasında arttı.
Yakıttaki yanlış tüketim, çevre ve yeşilin hızla yok edilmesi yeryüzünün ısınmasına yol açıyor. Kutuplardaki buzullar erimeye başladı. Dünyanın karşı karşıya bulunduğu tehlikenin ne denli büyük olduğunu gösteriyor kutup ayılarının yaşamlarını sürdürdüğü buzulların suya dönüşmesi.
İklim değişikliği, küresel ısınma ve tatlı su yoksunluğu yüzyılın en büyük sorunların başında geliyor. Salt Türkiye’nin değil, dünyada da kuraklık etkisini gösteriyor, yaşamı tehdit ediyor.