Yerel seçim öncesi seyyanen zam talebi karşılanmayan, hayal kırıklığı yaşayan 16 milyonu aşkın emekli, dul ve yetim temmuz ayında aylıklara yapılacak zamma odaklandı.
Şükrü Karaman
TÜİK’in Mart ayına ilişkin TÜFE oranını duyurması ile yılın ikinci yarısında aylıklara yansıtılacak artış şekillenmeye başladı. TÜİK verilerine göre TÜFE ocakta yüzde 6.70, şubatta yüzde 4.53, martta yüzde 3.16, üç ayda kümülatif yüzde 15.06 oranında gerçekleşti. Emekli şimdiden yüzde 15.06 oranında artışı cebine koydu.
SSK ve Bağ-Kur emeklisinin temmuz zammı TÜİK’in nisan, mayıs ve 3 Temmuz Çarşamba günü haziran ayına ilişkin açıklayacağı TÜFE oranı ile netleşecek. Beklentiler 6 aylık enflasyonun yüzde 20-30 aralığında olacağı yönünde. Buna göre işçi, esnaf ve çiftçi emekli aylığına en çok yüzde 30’a yakın zam yansıtılacak.
Ocakta maaşlarına yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapılan memur ile memur emeklisi, üç ayda yüzde 0.6 oranında enflasyon farkı edindi. Enflasyon farkı edinmesi yüzde 15’lik maaş zammın erimesi demek. Nisan, mayıs ve haziran ayı verileri ile ödenecek enflasyon farkı daha artacak. Ocakta memur ve memur emeklisi yüzde 29.78 oranında enflasyon farkı almıştı. 6.5 milyonu aşkın kitlenin maaşına temmuzda yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı da yansıtılacak.
Yüzde 30 zam bile yetmez
Mutfağı alev alev yakan hayat pahalılığı karşısında 10 bin TL tutarındaki en düşük aylığa yapılacak yüzde 30 oranında zam bile yetersiz kalır. Ekonomik tablo karşısında aylıklara 6 aylık TÜFE zammının yanı sıra mutlaka göreceli refah payı verilmeli.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim meydanlarında emeklinin içinde bulunduğu ekonomik zorluğun farkında olduklarını belirtmiş, bu durumun temmuz ayında masaya yatırılacağını açıklamıştı. Emekli o sözün yerine getirilmesini bekliyor.
Aylıklara göreceli refah payı eklenmesi, en düşük aylığın asgari ücrete eşitlenmesi hayat pahalılığı altında kavrulan emeklinin olmazsa olmazı.
Yapılan zam enflasyon karşısında eriyor
Enflasyon araştırma Grubu (ENAG) mart ayı enflasyonunu yüzde 5.68, yıllık enflasyonu yüzde 124.63 olarak duyurdu. TÜİK ise mart ayı TÜFE oranını yüzde 3.16, yıllık yüzde 68.50 açıkladı. Şubat ayı verileri ile ENAG’ı sollayan ve kamuoyunu şaşırtan TÜİK’in mart enflasyonu çarşı-pazar fiyatlarının hayli gerisinde kaldı, eski konumuna döndü.
Oysa emeklinin, emekçinin, dar ve sabit gelirlinin gündelik yaşamda hissettiği pahalılık TÜİK verilerinin oldukça üstünde. Hal böyle iken TÜİK yurttaşın cüzdanını boşatan yüksek enflasyonu duyurmaktan kaçınıyor. Hali ile aylık ve maaşlara TÜİK verileri doğrultusunda 6 ayda bir yapılan zam yetersiz kalıyor, çok kısa sürede eriyor.