Yüz milyonlarca futbolseverin gözü Berlin Olimpiyat Stadı’ndaydı. Tribünlere İngilizler, yeşil sahaya ise İspanyollar hakimdi. 90 dakikanın sonunda kazanan ise dünya gençleri oldu.

Murat Gürgen

Lamin Yamal İspanya milli formasıyla henüz 16 yaşında Euro 2024 için sahadaydı. 17’inci yaşının ilk gününde, final maçına çıkan en genç futbolcu unvanını kazandı. 21 yaşındaki İngiliz Bellingham ve Alman Jamal Musiala oynadıkları maçların yıldızlarıydılar. Hollanda’da 18 yaşındaki Leo Sauer sahne aldı.

Ve tabii ki bizim çocuklar… 19 yaşındaki Arda Güler ve Kenan Yıldız; 18 yaşındaki Semih Kılıçsoy turnuvaya damga vuran, renk katan gençlerden oldular.

Pazar akşamı İspanya ile İngiltere kupayı kazanmak için mücadele etti. Favori İspanya’ydı. Zira finale gelene kadar İtalya, Almanya ve Fransa’nın da olduğu tüm rakiplerini tek tek mağlup etmişlerdi.

İlk yarı mücadele kora kor olsa da 45 dakika golsüz tamamlandı. İlk yarı topa sahip olma oranı yüzde 69’a ulaşan İspanyollar ikinci yarıya daha da hızlı başladı. 22 yaşındaki Nico Williams’ın 47. dakikadaki golüne, yine aynı yaştaki Cole Palmer 73. dakikada karşılık verdi. Finalde de sahanın yıldızı yine genç oyuncular oldu.

İspanya işi uzatmaya bırakmak istemiyordu. 68. dakikada oyuna giren Oyarzabal, 86. dakikada topu bir kez daha filelere gönderdi ve matadorların zaferini ilan etti.

İngilizler 58 yıl aradan sonra çok yaklaştıkları Avrupa kupasını bu kez de kaldıramadı. 2016’dan bu yana görevde olan hocaları Southgate de bir turnuvadan daha boynu bükük ayrıldı. Avrupa Şampiyonalarında iki kez hem de peş peşe final kaybeden ilk teknik direktör olarak onun ismi de kayıtlara geçti. Kupa futbolun anavatanı İngiltere’ye dönmedi, İspanya dördüncü kez şampiyon olup tarih yazdı.

Eskiden 21 yaş futbolculuk için çok genç yaştı. Fenerbahçeli Semih Şentürk’ün 30’una yaklaştığında dahi “Genç Semih” olarak anıldığını kim unutabilir? Değişen ve hızlanan futbol neticesinde, Euro 2024 ile birlikte “genç futbolcu” tanımı da artık tamamen değişmiş oldu. Türk futbolunun ve Avrupa’da yarışan takımlarımızın daha ileriye gidememesinin nedeni ise öz evlatlarına, gençlerine yeterli önemi ve şansı vermemesi, 35 yaş üstü yabancı oyunculara ölü yatırım yapması. Verin şansı, görün daha nice Ardalar, Semihler, Kenanlar kazanacağız.