Güray SOYSAL

Güray SOYSAL

VOLKAN’IN GERÇEK YÜZÜ

Onu Fenerbahçe kalesinde “çılgın” ve “kavgacı” olarak tanıdım. Hangi “gürültülü” durum olsa Volkan Demirel hep aklımıza gelirdi. Ancak… Yanılmışım… Futbolculuktan sonra teknik adamlıkta mesleğinin gereklerini yerine getiren Volkan Demirel depremdeki tutumu sonrası gerçek yüzü ile karşımıza çıktı. Hatayspor teknik direktörü, deprem nedeniyle Hatay halkının çektiği ızdırabı Belçika Kraliçesi seçilen muhterem eşi ile anlatırken göz yaşlarını döktüler. O zaman Volkan Demirel’in yüreğindeki sevgiyi ve yardım isteğine inandım. İnsanlara yardım için, iri yarı cüssesiyle ile değil, yardım isteğini anladık. Ve gerçek yüzünü bizlere gösteren Volkan Demirel’in yüreğimde yer ettiğini sizlerle paylaşmak istedim.

TOLUNAY, NİHAYET GİTTİ

Futbol takımlarını çalıştırdığı dönemlerde başarının yanına uğramayan Tolunay Kafkas, zamanında Futbol Federasyonu yöneticileri ile bir anda futbolumuzun alt yapısı ile meşgul etmek için görevlendirilmişti. Alt yapı başına, ismi dahi duyulmayan antrenörleri getiren Tolunay Kafkas, bu işte de başarının semtine uğramadı. Yurt dışındaki genç futbolculara verdiği önemi, bilhassa dört büyüklerin alt yapısına da devam eden ve buralardaki gençlere milli takım forması giydiren Tolunay Kafkas ve ekibi, bu işte beceriksizliklerini her fırsatta ortaya koydu. Oysa… Başkent Ankara kulüplerinin alt yapılarını görmemezlikten gelen bu ekip, sonunda göreve yeni gelen Federasyon yöneticilerinin “Yeter” kararı ile postalandı.

[caption id="attachment_264671" align="alignright" width="421"] Eryaman Stadı'nın Müdürü İrfan Erbaş[/caption]

KAR ONLAR İÇİN ENGEL OLMADI

Mevsim gereği kar yağışı nedeniyle maçlar ertelenebiliyor. Bu konuda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Ankara İl Müdürlüğü yöneticileri hem tecrübeli, hem de çalışkandı. Eryaman Stadının Müdürü İrfan Erbaş, Ankaragücü-Karagümrük maçından 24 saat önce, gece başlayan karın stat zeminine zarar vermemesi için, ortaya çıkardıkları örtü sayesinde müsabakayı oynatmayı başardı. Ankara'da gece başlayan kar yağışı nedeniyle zeminin tamamen beyaza bürünen Eryaman Stadyumu, saha personellerinin de yoğun çabası sonucu Ankaragücü-Karagümrük maçına hazır hale getirildi. Stadyum müdürü İrfan Erbaş koordinesinde gerçekleştirilen temizleme çalışmaları maçın başlamasına kısa bir süre kalana kadar devam etti. Stadyumun zemini, son dönemin en fazla kar yağışının olduğu günde futbola müsait bir hale getirilerek büyük bir başarı sağlandı. Onun için bu ekibe, gecikerek de olsa, teşekkür borçluyuz.

SUAT MAMAT

Galatasaray ve Beşiktaş’ın başarılı futbolcusu Suat Mamat 8 Kasın 1930 yılında doğdu. İstanbul Amatör Futbol Ligi kulüplerinden Bakırköy Sümerspor'dan 1949'da Ankara Demirspor'a, oradan da 1952'de Galatasaray'a transfer olup sarı-kırmızılı forma altında ün yaptı. 1952-1963 arasında giydiği sarı-kırmızı forma altında 3'ü İstanbul Ligi, 1'i Türkiye Ligi olmak üzere toplam 4 şampiyonluk yaşadı. 1963-1967 arasında formasını giydiği Beşiktaş'ta da 2 şampiyonluk yaşadı. 1967-68 sezonunda Vefa'da oynadıktan sonra jübilesini yaptı. Milli takımda yer alan Suat Mamat, 27 kez A Milli formayı giydi ve bu karşılaşmalarda 5 gol kaydetti. İlk maçı 14 Mart 1954'te İspanya ile oynanan Dünya Kupası eleme müsabakasının rövanşı oldu. Türkiye'nin kura ile kazandığı play-off maçında da oynayan futbolcu, 1954 FIFA Dünya Kupası finallerine katılan kadroda yer aldı. Mamat'ın 17 Haziran 1954'te oynanan Almanya maçında attığı gol Türkiye millî futbol takımının Dünya Kupası tarihindeki ilk golüdür. Güney Kore ile oynanan ikinci maçta ise iki gol kaydeden Mamat böylece Burhan Sargın ve İlhan Mansız'la beraber Dünya Kupalarında en çok gol atan üç Türk futbolcudan biri olmuştur. Yaklaşık 10 sene süren millî kariyerinde 26 maçta 4 gol kaydetti. 1977-78 sezonunda teknik direktör olarak Kırıkkalespor'u şampiyon yaparak tarihte ilk defa bir ilçe takımını Türkiye 1. Futbol Ligi'ne çıkarttı. Aynı başarıyı iki sezon sonra Mersin İdman Yurdu takımı ile tekrarladı. Son olarak 1992-93 sezonunda 1. Lig ekiplerinden Eyüpspor'u çalıştırdı. Futbolumuzun efsanelerinden olan Suat Mamat 3 Şubat 2016 yılında vefat ederek, İstanbul’da toprağa verildi.