Geçmişte il ve ilçe belediyelerinin ciddi gelirleri yoktu... Ancak imar, arsa satışı, reklam ve damga vergileri gibi bugün devede kulak olan gelirleri vardı... Hükümet genel bütçeden belediyelere destek oluyordu... Ancak onun da bir standardı yoktu…

Süreyya Oral

Vedat Dalokay Ankara Belediye Başkanı olduğunda Süleyman Demirel başbakandı. Dalokay’dan önceki belediye başkanı Adalet Partili Ekrem Barlas idi. Belediye Demirel’e göre el değiştirmişti… Demirel bir süre sonra genel bütçeden Ankara belediyesine verilen paraları kıstı… Bu durum belediyeyi zor duruma düşürmüş ve Dalokay düzeltilmesi için açlık grevi yapmıştı…

Belediyeleri sağlıklı bir gelire kavuşturan uygulama , o kentte toplanan  vergilerden  belirli bir oranının nüfuslarına göre yerel yönetimlere bırakılması oldu.. Ancak özellikle deniz kıyısı yerleşim yerleri için bu uygulama adil değildi.. Çünkü bu yerleşim yerlerinin kışlık ve yazlık nüfusları birbirinden çok farklı idi ve gelirler masrafları karşılamakta  yetersiz  kalıyordu…

1990 sonrasında  Mesut Yılmaz’ın Başbakanlığı döneminde de  Büyükşehir Belediyelerinde başkanların  bir bölümü Refah Partisine geçmişti… Ankara’da  Refahtan seçilen Melih Gökçek ile Mesut Yılmaz arasına ANAP’ta genel başkanlık mücadelesi sırasında  kara kedi girmişti.. Çünkü Gökçek Akbulut ile Pakdemirli’nin yanında yer almıştı…

Aynı parti içindeki iki kişi arasında baş gösteren  husumet Belediye ile Hükümet arasında kendini göstermiş ve Gökçek’in yapmak istediklerinin önüne taş konulmuş, bazı gelirlerden mahrum bırakılma yoluna gidilmişti.. Ben Ankara’da ki taş koymanın bir benzerinin İstanbul ve diğer illerde de uygulandığını tahmin ediyorum…

Şimdilerde de Hükümet ile Belediyeler arasında  gelirler ve borçlar konusunda bir restleşme var… 31 Mart yerel seçimlerinde bir çok belediyeyi  kaybeden iktidarın aklına yıllar önce kendilerine karşı uygulananlar geldi ve kendi dönemlerinde hiç akıllarına gelmeyen sigorta prim borçları birden akıllarına geldi…

Geçmişte hiçbir zaman İktidar ile yerel yönetimler arasında yaşanan  sürtüşmenin yapılan onca yerel seçimlerde hep iktidarların aleyhine sonuçlandığı  açıkça orta…. Bakalım bu SGK borç kavgası başka alanlarda başka konuları gündeme getirecek mi.. Mesele  bazı dernek ve vakıflara yapılan ve vergiden düşülen bağışlar, matrahsız bildirilen gelirler gibi…