TOGG araçlar incelendiğinde iki önemli teknik sorun göze çarpmaktadır: Isı pompalarının bulunmaması ve seyahat menzili...
Abdullah Cenkciler
Elektrikli araçların olmazsa olmaz önemli organı akülerin işlev görme ve ömürlerinin kısalmasında en büyük etken aşırı sıcaklık ve soğukluk olduğundan ideal çalışma koşullarının (20°C - 25°C) sağlanması gerekmektedir. Akülerin yanı sıra araç içinin de uygun sıcaklıkta olması istendiğinden birçok firma çözümü 'ısı pompaları' takmakta bulmuştur. Ancak bu pompalar TOGG'larda bulunmuyor. Isıtma, akülerden oldukça fazla akım çeken ve menzili neredeyse yarıya düşüren rezistanslar kullanarak yapılıyor. Oysa bunun yerine 4-5 kat daha az oranda enerji tüketen, son derece yüksek verimle çalışan hem ısıtma hem de soğutma yapabilen 'ısı pompaları' TOGG'lara da takılabilirdi. Böylece kışın özellikle doğu bölgelerinde TOGG araçla şehirlerarası seyahat edenlerin soğuktan etkilenme ve yolda kalma olasılıkları da en aza indirgenirdi. Ama maliyet daha öne çıktı!
Öte yandan elektrikli araçlarla seyahat edenler, en büyük sıkıntıyı ileride bayram tatillerinde yaşayabilir. Trafiğin çok yoğun olduğu güzergahlarda her 25 kilometrede bir akü şarjı istasyonu öngörülmekte. Ne var ki şarj sırasında çekilecek çok yüksek akımı, mevcut elektrik şebekesi bir noktaya kadar karşılayabileceğinden kurulacak şarj istasyonu sayısı da sınırlı olacaktır. Sonuçta örnek olarak İstanbul'dan güney bölgelerine gitmek için yola çıkan binlerce elektrikli araç sürücüsü ortalama 400 km kadar sonra şarj istasyonlarından birinde boşalan akülerini şarj etmek isteyecektir. Fakat bu bölgelerde eşzamanlı olarak biriken yüzlerce aracın da aküleri boşalmış olacağından sınırlı sayıdaki şarj cihazları önünde çok uzun kuyruklar meydana gelecektir.
Aküsü Çin, motoru Alman ve tasarımı İtalyan. İşte yerli ve milli TOGG araba! Kanımca akü teknolojisindeki gelişmelerin beklenmesi ve en azından tek şarjla menzilin 1000 kilometre ve ötesine çıkmasından sonra Türkiye'de elektrikli araç üretimine geçilmesi çok daha uygun olurdu.