Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun önce TBMM Başkanlığı’na başvurarak dokunulmazlığının kaldırılmasını istemesi, ardından kuzeni Sadık Soylu’nun Özbekistan’ın Trabzon Fahri Konsolosu yapılması bir rastlantı değil. Her iki hamlenin asıl amacı, Sadık Soylu’ya yönelik Ayhan Bora Kaplan operasyonunun önünü kesmek…

Alican Uludağ

7 yıl İçişleri Bakanlığı görevinden sonra Erdoğan’ın güç bela milletvekili yaparak kurtulduğu Süleyman Soylu, kuşkusuz AKP’nin de “başına bela olmuş” bir siyasetçi. Erdoğan, Soylu’yu kapının önüne de koyamıyor, yetki de vermek istemiyor. 

Siyaseten kendisine tehdit olarak gördüğü için şimdilik pasif bir görevde, gözünün önünde tutuyor.

Ancak Soylu, yine gündemden düşmüyor. 

Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Seyhan Avşar, X hesabından dün çarpıcı bir haber paylaştı. Seyhan Avşar, şunları yazdı:

“15 Temmuz gecesi Ayhan Bora Kaplan’ı ve adamlarını silahlarla TRT binası önüne çağıran eski Bakan Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu Özbekistan’ın Fahri Konsolosu yapıldı. Sadık Soylu, Kaplan operasyonun ardından bana konuşmuş ve darbe gecesi çeteleri sokağa çağırdığını itiraf etmişti.”

Seyhan’ın ekte paylaştığı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan imzalı yazıya göre, Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Sadık Soylu’yu Özbekistan Cumhuriyeti’nin Trabzon Fahri Konsolosu olarak görevlendirdi. Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına bu atamaya da onay verdi. 

Fidan imzalı yazıda, Sadık Soylu’ya atfen “Bu görevin yasal öncelikli ve ayrıcalıklardan yararlanmasına izin verdik” denilmesi dikkat çekici. 

8 Mayıs 2024 tarihli yazıda Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm görevlilerinin, Sadık Soylu’yu Özbekistan Cumhuriyeti’nin Trabzon Fahri Konsolosu olarak tanıyacağı ve görevini özgürce yapabilmesine yardım edeceği vurgulandı. Soylu’nun görev bölgesinin Trabzon ilini kapsadığı da belirtildi. 

Sadık Soylu’ya dokunulmazlık zırhı

Kuşkusuz bu hamle, Sadık Soylu’ya diplomatik dokunulmazlık zırhı kazandırmak için yapıldı. Çünkü fahri konsolosların da konsolosluk olarak kullandığı binalar, dokunulmaz alan kabul ediliyor. Yine fahri konsoloslar, yeşil plaka, yani CC plakalı araçlar kullanıyor. Bu araçlar ve yerler, polis tarafından aranamıyor. Yani Sadık Soylu, böylece kendisine dokunulmaz bir alan yarattı. Kuşkusuz böyle birine polis dokunmak da istemez. 

Peki neden?

Çünkü Sadık Soylu’nun fahri konsolos yapılması, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında kendisine yönelik yapılacak bir operasyonunun önüne geçmek için.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik halen Ankara Adliyesi’nde süren soruşturmalar var. Bunların içerisinde yargı ayağı ve bürokrasi ayağı da var. Sadık Soylu da Ayhan Bora Kaplan grubuyla ilişkide olan kişilerden. Özellikle Kaplan’ın adamlarından Barış Kurt ile Sadık Soylu yakın arkadaş. 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Kaplan’ın TRT önüne gelmesine de Sadık Soylu aracı oldu. 

Daha önce Seyhan Avşar, Sadık Soylu’nun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltına alınmasının Süleyman Soylu tarafından engellendiğini yazmıştı. 

Adliye kulislerinde, yeni adli yılda Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni operasyon düzenlenebileceğine işaret ediliyordu. Bu operasyonun ilk sıralarında ise Sadık Soylu’nun olabileceği konuşuluyor.

Böylece Süleyman Soylu, bu atamayla kuzenini kurtarmaya çalışıyor. 

Diğer yandan bu atamayla bağlantılı olarak Süleyman Soylu’nun TBMM Başkanlığı’na başvurarak, dokunulmazlığını kaldırması da aslında bu operasyon söylentisine karşı verilmiş bir yanıt. Soylu, operasyonu yapmak isteyenlere “Buyurun beni yargılayın, hazır” diyerek gözdağı veriyor. 

Çünkü Süleyman Soylu, Sadık Soylu üzerinden kendisi üzerine gelineceğini düşünüyor. 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da Soylu hakkında fezleke bulunmadığı gerekçesiyle yapılacak bir işlem olmadığını belirterek, hamlesini boşa düşürdü.

Şimdi gözler, Sadık Soylu’nun bu hamlesinden sonra savcılığın yapacağında…

Diplomatik kaynaklar ne diyor?

Yazının ardından 24 Saat gazetesine konuşan diplomatik kaynaklar ise fahri konsolosların diplomatik dokunulmazlığının olmadığını söyledi. Bu kişilerin CC plakalı araç kullandığını doğrulayan kaynaklar, “Bu kişilerin aracı durdurulamaz. Fahri konsolos, polis çevirmesinde ‘beni durduramazsınız’ diyebilir. Ancak bu noktada da fahri konsolusun o aracı kullanırken göreve gittiğini ispatlaması lazım” dedi. 

Kaynaklar, yalnızca fahri konsolos ofislerinin konsolosluk işlemleri için kullanıldığı ispatlanan kısımlarının dokunulmazlığının söz konusu olduğunu, tüm binanın dokunulmaz olamayacağını kaydetti. Kaynaklar, burada da Fahri Konsolosun bu bölümün konsolosluk işlemlerinde kullandığını ispat etmekle yükümlü olduğunu kaydetti. 

Diplomatik kaynaklar, Sadık Soylu’nun Özbekistan Cumhuriyeti’nin teklifi üzerine bu göreve getirildiğini belirterek, “Dışişleri Bakanlığı olarak güvenlik araştırmasından geçirdikten sonra kriterleri karşılıyorsa biz bunu onaylıyoruz” dedi.