Diyanet yönetimi başta olmak üzere bazıları dışında herkes Atatürk’ü anlıyor ve sahip çıkıyor. Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde ‘’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’’ diyerek yemin eden teğmenlerle ilgili tartışma gündemdeyken, 8 bin 600 kilometre öteden gelen bir mesaj, ölümünün üzerinden 86 yıl geçse de Atatürk’ün dünyada da unutulmadığını gösterdi.

Emin Özgönül

Kınalıada Korveti, Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişki kurulmasının 100. yıl dönümü nedeniyle bir süre önce Uzakdoğu seferine çıktı ve Tokyo limanına demirledi. Ertuğrul gemisinin Japon kara sularında battığı acı olayın üzerinden de tam 134 yıl geçmişti.

Whatsapp Image 2024 09 06 At 14.33.03 (1)

Prenses ve Atatürk

Gemide bir resepsiyon verildi. Resepsiyonun sürpriz konuğu ise Japon Prensesi Akiko Mikasa oldu. Kınalıada Korveti'ne gelen Prenses, geminin güvertesinde bulunan ve Atatürk’ün fotoğrafının yer aldığı ‘’Mavi Vatan'a Adanmışlar’’ logosunun önünde resim çektirdi. Prenses, 100. yıl pastasını da gemi komutanları Yarbay Serkan Doğan ve Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen ile birlikte kesti.

Whatsapp Image 2024 09 06 At 14.33.02 (1)

Bir süre önce Türkiye’ye gelen 42 yaşındaki Prenses, Anıtkabir’e giderken tırnaklarına Türk bayrağı biçiminde oje sürmüş ve mozolenin önünde saygı ile eğilmişti. Japonya’nın Kushimoto kentindeki 7,5 metrelik, 8 ton ağırlığındaki Atatürk heykelinin açılışını da Prenses Akiko yapmıştı.

Whatsapp Image 2024 09 06 At 14.33.02

Okyanus kıyısındaki heykelin kaidesinde, ‘’İşgal edilen vatanını kurtarmak için halkına önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk, Türk ulusuna zafer kazandıran büyük bir kahramanıdır. Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’’ yazıyor. Japon karasularına giren gemiler ve Japon hava sahasına giren uçaklar dünyanın öbür ucundaki bu dev Atatürk heykelini selamlıyor.

Çanakkale ve İzmir mesajı

‘’Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar. Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sessizlik içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar. Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Hangi lider ülkesini işgale gelen yabancı askerler için bu seslenişi yapabilir. Hangi lider ülkesini işgale gelen Yunan ordusunu denize döktükten sonra Yunan bayrağını yerden kaldırtıp, ‘’Bayrak bir ülkenin sembolüdür’’ diyerek üzerine basmayı reddeder…

Onun için 86 yıl sonra da, dünyanın öbür ucunda dahi Atatürk’ün büyüklüğünü tartışmasız kabul eden bir prenses var.