İktidarlar dış politika dinamiklerine göre karar verir ve başka bir ülkenin vatandaşlarına ya vize uygulanır ya da vize serbestisi tanınır. Türk vatandaşları da uzun süredir Avrupa kapılarında vize için boğuşuyor ve çoğu zaman da bu çabaları hüsranla sonuçlanıyor.

Emin Özgönül

Türkiye ise bu ayın başında daha önce örneği de olmaya bir biçimde Irak vatandaşlarının sadece bir bölümüne vizeyi kaldırdı. Ama Irak bize vize uygulamaya devam ediyor.

1 Eylül’den geçerli olmak üzere 14 yaşından küçük, 51 yaşından büyük Iraklılar Türkiye’ye artık vizesiz gelebiliyor. 15-50 yaş aralığı ise vize almak zorunda. Karı koca Türkiye’ye gelecek, kadın 49 yaşında vize alacak, eşi ise 51 yaşında ve vize almayacak.

Sağlık turizmi iddiası

Yaş sınırının ‘’sağlık turizmi’’ nedeniyle konulduğu iddiası var ama İYİ Parti Grup Başkanvekili Dr. Turhan Çömez, bunun kesinlikle doğru olmadığını savunuyor ve ‘’Iraklılar arasında sadece 15 yaşından küçükler ve 50 yaşından büyükler arasında mı sağlık sorunu var?’’ diye soruyor. Endişelerini de şöyle dile getiriyor:

‘’Irak’ın kuzeyi bir terör coğrafyası. Kapıyı vizesiz nasıl açarsın? Avrupa’ya vizesiz gideceğiz diye millete hayal kurdurdular. Sonuçta Iraklıların hayali gerçek oldu. Türk vatandaşları Avrupa kapılarında vize almak için uğraşıyor, randevu bile alamıyor. Şimdi Iraklıların bir bölümüne neden vize kaldırıldı, arkasında ne hesap var?’’

Havai fişek attılar

Çömez, ‘’İktidarın ilk yıllarında AB’ye girdik diye gündüz vakti havai fişek attılar. Şimdi ise geldiğimiz noktaya bakın. Ülkemizde 12- 13 milyon mülteci ve ne oldukları belli olmayan insan var. Bakan itiraf etti, 729 bin mülteci de kayıp. Böyle bir memleketi Avrupa’ya alırlar mı? AKP iktidarı ile Ortadoğu bataklığına mahkum olduk. Havai fişek atıp millete hayal kurdurdular, Avrupa'ya vizesiz gidecektik, meğer bunların derdi Iraklıların hayalini gerçekleştirmekmiş’’ diyor.

CHP İstanbul Milletvekili ve Washington eski Büyükelçisi Namık Tan da bu konuda endişeli ve ‘’’Bunun mutlaka bir sebebi var, ne olduğu şimdilik anlaşılamadı ama sonuçta ortaya çıkacak’’ yorumunu yapıyor.  

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de ‘’49 yaşındaki Iraklı vize alacak 51 yaşındaki almayacak. 15-50 yaş aralığındaki Iraklı sorunlu, diğerleri değil mi? O bölgede Mehmetçik terörle mücadele ediyor, şehit oluyor. Pençe Kilit Operasyonları da 2019’dan bu yana sürüyor’’ diyerek benzer endişelerini aktarıyor.

İşin ilginci bir yetkili çıkıp da ‘’Yaş sınırı olan vizeyi şu amaçla kaldırdık’’ da demiyor…