Futbol takımlarımızın çoğu batakta. Milyonlarca liralık, dolarlık, avroluk borçlar nedeniyle Bursaspor, Eskişehirspor, Karşıyaka gibi köklü kulüpler kapıya kilit vurma noktasına gelmiş. Başlıca nedeni ise hesapsız kitapsız transfer harcamaları.

Murat Gürgen

Kurumsallaşmış Avrupalı kulüplerde scout ekipleri vardır. Bir futbolcuyu uzun süre takip eder, maçlarını izler, oyuncunun gelişim sürecini ve kişilik yapısını mercek altına alır. Nihayetinde oyuncunun geçmişine değil, bugünü ve geleceğine bakıp transfer yapılır.

Türkiye’de ise maalesef işler tam tersine. Oyuncunun geleceğine yatırım yapma becerisi gösteren kulüp sayısı bir elin parmakları kadar az sayıda. Taraftara hoş görünme çabasındaki yöneticiler, bir dönem nam salmış futbolcuyu getirmenin, böylece haberlere konu olmanın arayışındalar. O nedenle, futbolcuyu alırken de sonra göndermek isteyince de cebine milyonları koyuyorlar.  

Son dönemde Jese, Macheda, Saponara gibi popüler isimlerden ağzı yanan Ankaragücü’nün hala yoğurdu üfleyerek yeme zahmetine katlanmaması inanılır gibi değil. Henüz sahaya çıkmadı, oyuncuyu gözümüzle görmedik ama Romanya’dan transfer edilen Dorin Rotariu’nun özgeçmişine baktığımızda başkentte nelerin yaşanacağı üç aşağı beş yukarı aşikar. Futboldan az çok anlayan kime sonrasız, oyuncu ola ki katkı sağlarsa “piyango” olur.

Sarı lacivertlilerin 29 yaşındaki yeni transferi, eski Galatasaraylı İosif Rotariu’nun yeğeni. 2010’lu yılların başında “altın çocuk” olarak gösterilen Dorin süratliydi, iyi de bir sol ayağa sahipti. İlk kez 21 yaşında Romanya A Milli Takım forması giydi. Adından söz ettirmeye başlamıştı. 22 yaşında Belçika takımı Brugge’e, 23 yaşında Hollanda takımı AZ Alkmaar’a transfer oldu.

Ne var ki kendisinden beklenen gelişimi sürdüremedi, gerileme dönemine girdi. Kazakistan, Bulgaristan ve Yunanistan’da orta düzey takımların formasını giydi ama deyim yerindeyse dikiş tutturamadı. Kanat forveti, on numara ve santrafor pozisyonlarında oynamasına rağmen, 2020-21 sezonunda 1 gol, 2021-22 sezonunda 1 gol ve 2 asist, 2022-23 sezonunda 4 gol üretti.

2023-24 sezonunda ülkesine, FCSB (Eski adıyla Steaua Bükreş) takımına transfer olmuştu. Sadece 7 maçta ve toplam 311 dakika forma giydi, ne gol ne de asist katkısı üretti. Şubat 2024’te yeniden kulüpsüz kalan Dorin, 2 Eylül 2024 tarihi itibariyle Ankaragücü’nün yeni oyuncusu.

İstanbulspor karşısındaki 2-1’lik galibiyet sonrası, Teknik Direktör Cihat Arslan’a özellikle bu transferi sordum. Çünkü Bassagog’un ayrılacağı bir aydır belliydi ve yerine sağ açık aranıyordu. Yerine alınan isim ise aylardır forma giymemesinin ötesinde, en son 8-9 yıl önce dişe dokunur performans gösteren bir oyuncuydu. Kulübün scout ekibinin tavsiye ettiğini, sonradan kendisinin de izleyip transfere onay verdiğini anlattı. Bu yanıt sonrası üstelemek, “Oyuncu ne zaman ve nerede izlendi?” diye bir soru daha sormak, tahmin edersiniz ki ayıp olacaktı!