Artun TALAY
Fuzuli’nin çok güzel bir sözü vardır.
“Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil!”
30 Ağustos Zaferi Destanı olmasaydı, Türkiye olmazdı, spor, sanat, bili...
Artun TALAY
Fuzuli’nin çok güzel bir sözü vardır.
“Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil!”
30 Ağustos Zaferi Destanı olmasaydı, Türkiye olmazdı, spor, sanat, bilimi de konuşmaya gerek kalmazdı.
Yeni kelime bulamadığımız zaman kapasitemizin sınırlarının zorlandığı andır.
İşte o zaman destan kelimesinin arkasına saklanırız.
26 Ağustos’tan 18 Eylül’e kadar olan süreçte, iş 9 Eylül’de İzmir’e girmemizle bitmemiş, 18 Eylül’e kadar Bursa, Gemlik, Mudanya, Karacabey, Kirmastı, Bandırma ve Erdek’te kurtarılmıştır.
Deli Halid Paşa’nın Kocaeli grubu ve Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu birlikte buraları kurtarmışlardır.
Deli Halid Paşa’nın iki tabancası vardır, ‘namuslu’ ve ‘ namussuz’. Namusluyu düşmana, namussuzu da savaştan kaçana karşı kullanırdı.
Deli Halid Paşa namağlup bir komutandır. Başında bulunduğu askeri birlikler hiç mağlup olmamıştır.
O imkansızlık ve yokluğa kafa tutarak kazandığı için Deli Halid Paşa olmuştur.
Kendi milletvekili olmayı istememiş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ısrarıyla milletvekili olmuştur. Gönlü Türkiye sevdasıyla dolu olduğundan hiç evlenmemiştir.
Mecliste şehit ve gazilerin daha çok olanaklardan yararlanması için kanun teklifi vermiş ama bazı milletvekillerinin kanun kapsamını sınırlı tutma gayretlerine şiddetle karşı çıkmış maalesef sırtından vurularak öldürülmüştür.
Durumu haber alan Mustafa Kemal Atatürk hemen meclise gelmiş, doktorlardan görüş alarak kıpırdatmadan tedavinin mecliste sürdürülmesine karar verilmiştir.
Günlerce devam eden tedaviye rağmen Deli Halid Paşa 42 yaşında vefat etmiştir.
Vefat haberini alan Mustafa Kemal Atatürk çok üzülmüş ve ağlamıştır.
Deli Halid Paşa’nın cenazesi Eyüp Sultan Camii’ne getirilmiş, çok kalabalık cemaatle cenaze namazı kılınmış, babası ve kardeşlerinin yanında Turgutlar Mezarlığında toprağa saat 17’de verilmiştir.
20 yıl sonra naaşı Edirne Kapı Şehitliğine nakledilmiştir. Daha sonda da inşaatı biten Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na nakledilmiştir.
Yokluğu ve çaresizliği bahane olarak kabul etmeyen Deli Halid Paşa’nın ‘Kılıcın kısaysa bir adımını ileri at’ sözü ünlüdür.
İbrahim Özkan bu kahramanın yaşamını, unutulan kahraman Deli Halid Paşa kitabında belgeler ve tanıklar ışığında 512 sayfaya sığdırmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, ‘Mücadele eğer zaferle bitmezse yapılan fedakarlıklar dikkate alınmaz.’ demiştir. Deli Halid Paşa ve diğer kahramanlarımızın fedakarlıkları 30 Ağustos zaferiyle sonuçlanmasaydı bugün hiç dikkate alınmazdı. Hele sıra spora, sanata bilime hiç gelmezdi.
Allah hepsinin sevaplarını artırsın.