Artun TALAY
16. 18. Yüzyılda spor rafa kalkmıştır, insanlar karınlarını doyurmaya çalışmışlardır. Bu dönemde, ticaret ve madenciliğe yapılan yatırımlarla sermaye birikimi...
Artun TALAY
16. 18. Yüzyılda spor rafa kalkmıştır, insanlar karınlarını doyurmaya çalışmışlardır. Bu dönemde, ticaret ve madenciliğe yapılan yatırımlarla sermaye birikimi gerçekleşmiş zengin bir sınıf ortaya çıkmıştır.
Bu zengin sınıf, papazlara, krallara, kardinallere parasal destek verecek güce ulaşmıştır. Toplumda iki sınıf oluşmuştur. Üretim araçlarına sahip burjuvazi ve emeğini pazarlayan işçi sınıfı. İşçiler kadın çocuk demeden 16 saat çalışıyorlardı ancak sadece karınlarını doyuracak kadar para kazanıyorlardı .
Sanayi devriminde kadın ve çocuk emeği ucuz olduğu için tercih ediliyordu. Yaşam koşulları sefalet düzeyindeydi. İnsanlık bu duruma şöyle dedi: Biriken sermaye , keşifler ve bilimsel buluşlara ulaştı ve Kristof Kolomb Amerika kıtasını keşfetti. Ama dünya ticaretini etkileyen Vasco da Gamanın yeni deniz yollarını bulmasıyla Akdeniz Ticaretinin bitmesi oldu.
Sanayi Devrimini ateşleyen unsur James Watt’ın buhar makinesini icat etmesidir. Böylece el üretiminden küçük fabrika üretimine geçilmiş olunuyordu. Dokuma ve maden sanayi çok gelişti. Evlerde bir ayda dokunan kilim, kentte fabrikalarda birkaç günde üretilir oldu.
Birçok insan işsiz kaldı. Kentlere fabrikalarda çalışmaya akın ettiler. Böylece işçi sınıfı doğmuş oldu. Son derece zor koşullarda yaşıyor ve çalışıyorlardı. Günde 16 saat karın tokluğuna çalışan insanların haliyle spor yapmak için ne boş zamanları, nede istekleri vardı. Feodalizm, toprak ağalığı dönemi yerine burjuvazinin denetimindeki kapitalizme bırakmıştı. Çalışma şartlarının zorluğu sendikal yaşamı ve sosyalizmi tarih sahnesine taşıdı.
İngiltere’de ilk sendikal hareket 1802 yılında baş gösterdi. Tekstil sanayinde çalışan çocuk işçilerin çalışmaları günde 12 saate indirildi. 1871 yılından itibaren tatil günleri kurumsallaşmaya başladı. Sendikal mücadele ile fabrikaların yanlarına parklar ve spor alanları yapılmaya başlandı.
“Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” ifadesi bu zor şartlarda çalışanların mücadele gücüne karşı söylenmiştir. Göksel G’nin “İngiliz Sanayi Devrimi” kitabında konuya yönelik çok şey bulacaksınız.
Ayrıca salı gününden itibaren atletizm ansiklopedisinde YouTube ve instagramdan Abdullah Kökpınar var. Geçen hafta Erdenay Oflas ondan önce ki hafta da Cengiz Akıncı vardı. İnşallah her hafta ayrı bir atletizmde spor adamıyla atletizm ansiklopedisi yayınlarını sürdürecektir.