Süreyya ORAL
TOBB’un 1969 yılında yapılan ve gazetecilerin salonda dövüldüğü kongresi sırasında tanıdım Necmettin Erbakan’ı.. Polis müdahalesiyle karşılaşılan bir kongreydi. Bu gaz...
Süreyya ORAL
TOBB’un 1969 yılında yapılan ve gazetecilerin salonda dövüldüğü kongresi sırasında tanıdım Necmettin Erbakan’ı.. Polis müdahalesiyle karşılaşılan bir kongreydi. Bu gazeteciler Özgen Acar ve Aytekin Yıldız’ın dövüldüğü kongrede TOBB’un Başkanlığına seçilmiş ancak görevde üç ay kalabilmişti..
Bu olayla siyaset yoluna adım atan Hoca Milli Nizam Partisini kurmuştu… Ancak söylemleri ve hareketleri o günlerde yürürlükte olan TCK’nın 163 üncü maddesine aykırı bulunmuş ve parti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmıştı…
MNP kapatıldıktan sonra kurulan Milli Selamet Partisi ile yola devam etti Necmettin Erbakan ve 1973 seçimlerinde aldığı oy ve çıkardığı milletvekili sayısı ile meclisin kilit partisi olmuştu..
İlk koalisyonunu Bülent Ecevit ile yapan Erbakan Kıbrıs Barış harekatı sonra çıktığı Anadolu turnesinde yakından takip etmiş ve bazı konulara da tanık olmuştum.. Onlardan ikisi turban ve badem bıyıktı.. Hoca’nın kendisine destek olanlardan bu iki konuyu olmazsa olmaz olarak gördüğünü o gezide anladım.. Hatta benden bile bıyıklarımı düzeltmemi istemişlerdi…Hoca yanında yer alanları tanımak için bunu kullandığını gördüm… Bir başka özelliği ise her gittiği yerde mutla camiye gidip namaz kılmasıydı.. Ve bunu herkesin gözünün içine baka baka yapıyordu..
CHP- MSP koalisyonunun dağılmasından sonra kurulan MC hükümetinde de Başbakan yardımcısı olarak görev almış ve doğu illerinde sanayi yatırımı gerçekleştirme gerekçesiyle attığı göstermelik temeller dönemin CHP milletvekilleri tarafından TBMM’ye getirilerek kamu oyuna gösterilmişti…
Kadayıfın altı üstü benzetmesini siyasete sokan Erbakan’ın en büyük özelliği önündeki notlara iki kelime iki rakam ve bunlar arasında çizgiler olmasına rağmen saatlerce konuşabilmesidir..
Bu arada MSP de yine Anayasa Mahkemesi tarafından yine TCK’nın 163’üncü maddesi gereğince kapatılınca bu kez yola Saadet Partisi olarak devam etti..
Parti içinde gençlerin önünü açmadığı eleştirileri ile karşılaştığında 65 li yaşlarında idi.. Ancak eleştirilere kulak asmayınca bu gençler partiden ayrılarak AKP yi kurdu…